Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.01.10.

Tovább bővülnek a családtámogatások

A meglévő családtámogatások, például a GYES és a diplomás GYES is emelkedett 2019-ben, de új támogatásként a kormány bevezette a gyermekek otthonápolási díját (GYOD) is, amely 2022-re el fogja érni az akkori minimálbér összegét. A kétgyermekesek családi adókedvezménye 40 ezer forintra emelkedett idén, de a nemzeti konzultáció kiértékelése után további családtámogatási intézkedésekről is dönthet a kormány.

undefined

minimálbér emelkedésének köszönhetően január 1-től nő a gyermekgondozási díj (GYED), valamint a diplomás GYED összege is, amelyet a jogosultak már a gyermek két és fél éves koráig igénybe vehetnek. A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára a kormány bevezette a gyermekek otthonápolási díját (GYOD), amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható.

A gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208.600 forintot, míg a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104.300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136.500 forintra emelkedik.

További változás, hogy 2019 márciusától a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok öt nap, valamint a nagyszülők minden unoka születésénél öt-öt nap pótszabadságot kapnak, a gyerekek után járó pótszabadságok pedig a duplájára emelkednek. Eszerint a központi közigazgatásban egy gyerek után négy, két gyerek után nyolc, három gyerek után pedig tizennégy nap pótszabadság jár éves szinten. A központi közigazgatásban dolgozó édesapáknak járó apaszabadság öt nap helyett nyolc, ikergyermekek esetén hét nap helyett pedig tíz napra emelkedik.

Januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye is, a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

A kormány a tavaly lezárult családok védelméről szóló nemzeti konzultáció 1,3 millió válaszának kiértékelése után további támogatásokat vezethet be a gyermeket nevelő családok részére.

Forrás: MTI, Origo.hu

Főkép: Pixabay.com 

Mit hozott 2019?

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=