Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2018.10.19.

Nincs ólomvezeték, de szennyezett a víz?

Érdekes fordulatot vett a wekerlei bölcsődék és óvodák ólom vízvezetékeinek vizsgálata. Az önkormányzat legutolsó, október 17-i közleménye szerint nincs ólom vízvezeték a wekerlei óvodákban, miközben egy korábbi mérés szerint több ponton is meghaladta a megengedett határértéket a víz ólomtartalma. A szülők hetek óta aggódnak, és várják, hogy megnyugtató választ kapjanak…

undefined

A megengedettnél magasabb ólomtartalom különösen veszélyes a kisgyerekekre, így a kispesti szülők joggal aggódhatnak gyermekük egészségéért. Még nyáron ugyanis a mérések során kiderült, hogytöbb ponton is meghaladja az ólomtartalom a megengedett 10 μg határértéket.

Mivel a szülők korábban kielégítő választ nem kaptak a kérdéseikre a baloldali városvezetéstől, megkeresték Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnokot a problémával. Noha Dódity Gabriella kétszer is, szóban, majd szeptember 10-én írásban is kérte a polgármestert, hogy adjon tájékoztatást az érintett intézmények kapcsán, erre a törvényes határidő lejártáig, azaz 30 napon belül nem került sor. Helyette október 17-én kikerült egy közlemény az önkormányzat weboldalára, miszerint „Nincs ólom vízvezeték a wekerlei óvodákban”. A közlemény szerint a VAMÜSZ megvizsgálta Dobó Katica utcai és a Zoltán utcai Tarka Barka óvodát, valamint a Corvin körúti, az Esze Tamás utcai és a Vonás utcai Árnyas óvodákat is, és arra jutottak, hogy az intézményekben nincs ólom vízvezeték, az csak épületeken kívüli hálózatban lehet, ezért felveszik a kapcsolatot a Fővárosi Vízművekkel, lévén, az épületen kívül a kerítésig a vezeték az ő tulajdonuk.

Nem tudott a cseréről Gajda?

A közleményben egyébként azt is írják, hogy a vízhálózat felújítása 1995-2010 között megtörtént, az összes wekerlei bölcsődében és óvodában kicserélték az ivóvízvezetékeket. Ez esetben a kérdés már csak az, hogy Gajda Péter, aki 2006 óta polgármestere, 2002 óta alpolgármester a kerületnek, miért nem volt tisztában a vízhálózat felújításával, miért kellett hetekig várni, mire kiadták ezt a közleményt? A legutóbbi képviselő-testületi ülésen Dódity Gabriella, Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) és Ferenczi István (LMP) képviselői kérdésben fordultak a városvezetéshez a témában. Gajda akkor azt mondta, hogy nem kell senkinek izgulnia, hiszen ezekben az intézményekben az odaszállított ballonos ivóvízzel kezelték a problémát, a csapból folyó víz pedig alkalmas az egyéb használatra, így például a kézmosásra. Egy szóval nem említették, hogy a korábbi munkálatoknak köszönhetően már nincs ólom vízvezeték az intézményekben… Figyelemmel kísérjük a folytatást, mi is várjuk a Fővárosi Vízművek válaszát.

Veszélyes ólom

Az ólom toxikus elem, amely az emberi szervezetbe kerülve idegrendszeri és fejlődési zavarokat okozhat. A jelentős ólommennyiséggel való érintkezés különösen a magzatok és a kisgyermekek esetében veszélyeztetheti az egészséget. 

Fotó: pixabay.com

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=