Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2015.01.24.

Tíz centire a boldogságtól

Egy év és számos megpróbáltatás után, széleskörű összefogással költözhetett új lakásba egy kispesti család, akiknek egy sajnálatos baleset következtében akadálymentes otthonra lett szükségük. Az örömteli pillanatot beárnyékolja, hogy az önkormányzat egy évig csak romos, lakhatatlan lakásokat ajánlott nekik. Végül előkerült egy olyan, amely másfél millió forintos felújítás után is csak majdnem megfelelő. Persze mindenki boldog, csak nem értjük, ennek miért így kell történnie.

undefined

A Németh Család és a segítők, a kispesti Fidesz-KDNP csapata a költözéskor

Januárban végre beköltözhetett új otthonába a Németh család, akik az elmúlt egy évben a poklák poklot járták meg egy sajnálatos baleset és az önkormányzat viselkedése miatt. Földszintes házikóban, szociális bérlakásban éltek, azonban egy munkahelyi baleset mindent megváltoztatott. A férj deréktól lefelé lebénult, és a szűkös, egyszobás lakásban nem fért el kerekesszékével. A speciális ápolási ágyát sem tudták a lakásba bevinni. Felesége nem egyszer fordult az önkormányzathoz segítségért, azonban vagy elhajtották azzal, hogy nincs másik lakás, máskor pedig disznóólnak sem nevezhető, lerobbant, penészes, lakhatatlan bérlakásokat ajánlottak nekik.

undefined

undefined

Az önkormányzat által felajánlott lakás...

 

– Több mint egy éve kísérem figyelemmel és igyekszem segíteni e kedves kispesti család mindennapjait. Számos, lakásnak nem nevezhető ingatlant ajánlott nekik az önkormányzat, amelynek felújítása több millióba került volna. Ha lenne ennyi pénzük, már rég albérletbe mentek volna….Sok megpróbáltatás után tavaly ősszel sikerült találni számukra egy felújítandó, de lakható önkormányzati panellakást – mesélte Dódity Gabriella (Fidesz-KNDP) frakcióvezető. – Még a választások előtt a Fidesz-KDNP frakció javaslatára a fejlesztési munkacsoport úgy döntött, 1,5 millió forintért az önkormányzat felújítja és akadálymentesíti a 9. emeleti lakást, hogy elférjen a kerekesszék. Ez azonban a választások után már nem sikerült a legjobban.

undefined

A fürdőszoba padlója 10 centivel magasabban van, mint az előszoba, ami kerekesszékkel leküzdhetetlen akadály. Az ajtót kiszélesítették ugyan, de nem eléggé; azon még így is alig tudja beküszködni magát a férj. A fürdőszobát felújították ugyan, de már a beköltözés napján folyt a mosdó alatt a víz; ezt Lazányi Ferenc Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő szerelte meg nekik. A villanykapcsolók is kerekesszékkel elérhetetlen magasságban maradtak. A fürdőszoba kapcsolója például az ajtó mögött van, kerekesszékkel nem csak elérhetetlen magasságban, hanem a falra rányíló ajtó miatt megközelíthetetlen helyen is. A polgármester szerint a rendelkezésre álló pénzből az egyébként szinte üres lakást lomtalanították, az ajtókat is lemázolták, és a villamoshálózatot is felújították - ezeknek azonban szinte nyoma sincs. Ráadásul a repedt wc-csésze is megmaradt, azt elegánsan körbeburkolták, amit most lehet majd újra feltörni…. A család még így is örül az új lakásnak, amelyet igyekeznek saját erőből is lakhatóvá varázsolni. A gerincproblémákkal küszködő, csavarozott gerinccel élő feleség, Andi, maga tapétázott, a festést és burkolást is megoldották saját erőből, hisz ők maguk is tesznek a saját lakhatásukért. A pénzük azonban elfogyott, ezért a kispesti Fidesz-KDNP frakció tagjai költöztették át az új lakásba, mert nem tudták a költöztetést megfizetni.

undefined

– Tarthatatlan, hogy az önkormányzat lakásállománya ennyire lepusztult állapotban van. Azt szintén nem tudom elfogadni, hogy egy önhibáján nehéz helyzetbe került családdal így bánjon bárki is. A lakásra megszavazott pénz elköltését sem értem. Egy kerekesszékes családnak átalakított lakásban tíz centis küszöböt építeni legalább olyan felelőtlenség, mint a kapcsolót elérhetetlen magasságban hagyni. Egyik sem pénz, csak emberség kérdése – mondta Dódity Gabriella frakcióvezető, aki levélben fordul az önkormányzat vagyonkezelőjéhez, hogy mire ment el a lakás felújítására és akadálymentesítésére elkülönített 1,5 millió forint.

A problémák ellenére a család nagyon örül az új otthonának, hiszen itt már tud közlekedni a férj, és a speciális ápolási ágya is elfér, amit hónapokon át a szabad ég alatt tároltak az előző lakásuk udvarán.

 

undefined

undefined

 

undefined

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=