Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.11.19.

Több tucat lakást adott el az önkormányzat

Az utóbbi években félszáznál is több önkormányzati lakást adott el a baloldali városvezetés, miközben Gajda Péter (MSZP) polgármesteri programjában azt írja, az önkormányzati lakásállományt növelni kell. Ez egyrészt azért hiteltelen, mert csak 2017 óta 88 darab lakást adtak el, másrészt több választási ígéretét a mai napig nem tartotta be a szocialista polgármester.

undefined

Teljesen mást tett eddig a Gajda Péter (MSZP) vezette baloldali többség az önkormányzati lakások vonatkozásában, mint amit hirdetett a szocialista polgármester az idei polgármesteri programjában. Csak 2017 óta ugyanis 88 db lakást értékesített a baloldali vezetésű önkormányzat, miközben a szocialista polgármester azt hirdette idei programjában, hogy az önkormányzatnak növelni kell a bérlakás állományát. Sőt, Gajda Péter ennek érdekében még egy, a nehéz helyzetben lévőket segítő lakásügynökség felállítását is megígérte, hogy minél több üresen álló lakást kutathassanak fel. Azt nem értjük, miért értékesítettek két év alatt közel száz önkormányzati lakást, ha most újakat szeretnének felkutatni.

Káosz a lakások körül?

A nehéz helyzetben lévőkön való segíteni akarásra nagy szükség lett volna, amikor a múlt évben először arra hivatkozva utasította el az önkormányzat egy, a súlyos beteg fiát egyedül nevelő, kilakoltatás előtt álló édesanyát, hogy nincs olyan szociális lakás, amelybe beköltözhetne. Majd az RTL Klub utána járt, és egy az önkormányzat állításain felháborodott gondnok segítségével kiderítette, hogy egy lépcsőházban kettő is van.

A Fidesz-KDNP frakció régóta szerette volna megtudni, ténylegesen hány lakással rendelkezik az önkormányzat, és ebből mennyi áll üresen, de érdemi válaszok helyet egymásnak ellentmondó számokat kaptak. Közérdekű adatigénylésre válaszolva az önkormányzat azt írta, több tucat önkormányzati lakás áll üresen, de ezek mindegyike szanálásra, kiürítésre váró, vagy bontásra ítélt épületben van, vagyis nem lakható. Kíváncsiak lennénk, utóbbi kategóriába hány lakás került bele elhanyagolt állapota miatt. 

Lelakott ingatlanok

Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) frakcióvezető korábban a közösségi oldalán mutatott be jó néhány ingatlant, amelyeket az önkormányzat, pontosabban a jelenleg Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő vezette VAMÜSZ hagyott a végletekig lepusztulni. Erre a sorsa jutott a Kossuth tér 23-24. szám alatt lévő társasház is, amelyről szintén a közösségi oldalon láttak napvilágot botrányos képek. Az önkormányzat azzal védekezett, hogy a bérlők lakják le, és hagyják hátra minősíthetetlen állapotban az ingatlanokat. A kérdés már csak az, hogy a VAMÜSZ bérleményellenőrei mivel foglalkoznak, ha nem azzal, hogy ellenőrizzék a lakások állapotát? Hogyan fordulhat elő, hogy a bérlők ennyire lelakják a lakásokat? Látva néhány helyet, fotót, felmerül, az önkormányzat hogyan gazdálkodik a kerület vagyonával?

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Kispesti vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hoztak

Az önkormányzat nemrégiben eladta a Kossuth téri piac melletti társasház épületét is, amely – a piachoz hasonlóan – rendkívül lelakott és elhagyatott, ahelyett, hogy felújította volna. Az új tulajdonosok – akik 338 millió forintért vásárolták meg a társasházat – kapásból háromszoros, egyes esetekben négy-ötszörös bérleti díjat akartak beszedni az üzlethelyiségeket bérlőktől, egyben kilátásba helyezték, hogy a jövőre nézve tovább emelkedhetnek a bérleti díjak. Emiatt már több bérlő elhagyni kényszerült a társasházat, többen pedig a következő időszakban fogják. De az önkormányzat nem jeleskedett a bérlők biztonságérzetének növelésében, hiszen információink szerint a városvezetés – a korábbi határozatlan időre szóló szerződések helyett – az utóbbi években olyan egy-egy évre szóló bérleti szerződést kínált az üzlethelyiségek bérlőinek, amelyben szerepel az a kitétel, hogy a szerződés hatályát veszíti, amennyiben az önkormányzat eladja az ingatlant. Ezzel pedig kétséges kényszerhelyzetbe került több kispesti vállalkozás… Bár a baloldali városvezetést az sem érdekelte, hogy több bérlő több millió forintos nagyságrendben fejlesztette a bérelt üzlethelyiségét, bármiféle kompenzáció nélkül.

Furcsa értékesítések

undefined

Majd kétszer annyiért hirdette eladásra, mint amennyiért vette a lakást az önkormányzattól a Jobbik korábbi szakértője

Az utóbbi években tapasztaltak arra engednek következtetni, hogy Gajda Péter mást mond, és mást tesz. De a lakásértékesítések között is sok furcsaságot találni. Legutóbb éppen egy Kosárfonó utcai lakást értékesített az önkormányzat a Jobbik korábbi önkormányzati bizottsági szakértőjének 15,5 millió forintért. Ezt a lakást az immár tulajdonos közel kétszer annyiért, 28,2 millió forintért hirdette meg eladásra három hónapon belül. Az ügyben további visszásságot jelent, hogy Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) frakcióvezető hiába kérte a Polgármesteri Hivatal szinte valamennyi illetékes irodáján az ügy iratait, hetekig nem kapott választ, a polgármestert az önkormányzati lakás adásvételi szerződésének aláírására felhatalmazó döntést pedig azóta sem találják. Az előző ciklus utolsó képviselő-testületi ülésén azonnali kérdést tett volna fel az ügyben a képviselő, de Fekete László (MSZP), a baloldal frakcióvezetője rövid szünetet kért, majd a baloldali képviselők nem tértek vissza a terembe, ezzel határozatképtelenné téve az ülést. Dódity Gabriella többször is közzétette véleményét közösségi oldalán. Álláspontja szerint a 250.000 forintos négyzetméterár jóval az átlag alatt van, és azt is aggályosnak tartja, hogy szerinte elképzelhető, Gajda Péternek nem volt felhatalmazása az adásvételi szerződés aláírására sem, ezért nem kap hetek óta választ a kérdéseire.

Több ígéretét nem tartotta be Gajda Péter

Gajda Péter már a 2006-os polgármesteri programjában megígérte, hogy megépíti Kispest első sportcsarnokát. Ennek érdekében 2007-ben a baloldali vezetésű önkormányzat eladta a KÖKI Terminállal szemben lévő, korábban családi házas területet egy magánbefektetőnek, egyébként 150 millió forinttal kevesebbért, mint amennyibe került megszereznie azt az önkormányzatnak a szanálással és kisajátításokkal. A telket megvásárló cég jelentős késéssel, 2011 év elején, az akkori fideszes alpolgármesterek közbenjárásával 1 millió euró, azaz akkori árfolyamon 284 millió forint kártérítést fizetett az önkormányzatnak az elmaradó sportcsarnok beruházásért. A telken mind a mai napig nem épült sportcsarnok, csak az üresen álló terület maradt vissza, amelyen a legújabb hírek szerint társasház épül. 

Évek óta ígérgeti a szocialista polgármester – már a 2014-es polgármesteri programjában is szerepelt –, hogy közösségi használatba és működtetésbe adják, valamint nevet is keresnek a Wekerletelepen található Zoltán utcai sporttelepnek. De a csaknem 3000 négyzetméteres területhez – amelynek egy részén jelenleg parkoló, a másik felén pedig egy lepusztult, elhanyagolt terület van–, érdemben eddig nem foglalkozott az önkormányzat.

Szintén 2014-ben tett arra ígéretet Gajda Péter, hogy felújítják a Puskás Ferenc Általános Iskola balesetveszélyes udvarát, amelyet utána szintén nem tartott be. Pedig utána két súlyos baleset is történt az udvaron: 2015-ben egy kislány foga tört ki, amikor megbotlott a feltöredezett aszfalton, 2017-ben pedig egy fiú karja tört el, amikor elesett. A szülők már akkor is számon kérték a polgármestert, de a baloldali városvezetés évekkel később próbálta kimosdatni ezt a be nem tartott ígéretet: a tavalyi közösségi költségvetésben megszavaztatták a lakókkal, hogy az önkormányzat tegye végre rendbe a balesetveszélyes udvart.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=