Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.11.05.

Nyomozások egész sora a kispesti önkormányzat körül

Három bűnügyben, ebből kettő korrupciógyanús ügyben is nyomozás zajlik Kispest baloldali vezetésű önkormányzata körül. Ismeretlen tettes ellen nyomoznak a rendőrök a Lackner Csaba (MSZP) önkormányzati képviselőről kiszivárgott hangfelvételek kapcsán, amelyeken a politikus részletesen beszélt, hogyan történik a pénzek visszaosztása a baloldalon. Szintén vizsgálódnak a rendőrök a Közpark Kft-nél hónapon át tartó sikkasztás, valamint az Almavirág tér felújítása közben eltűnt milliók ügyében. Érdekes, Lackner Csaba neve kettő ügyben közvetlenül felmerül, a harmadik ügyben, mint a Közpark Kft. felügyelő bizottságának elnöke válaszolhat kérdésekre.

undefined

Az utóbbi hetekben a baloldali vezetésű kispesti önkormányzat körül kirobbant botrányoktól volt hangos az országos sajtó. A Hír TV és a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott kép- és hangfelvételeken a szocialista önkormányzati képviselő, Lackner Csaba egy kis tasakban fehér port tart egy ventilátor elé, majd a port egy tányérra öntve „utcákba rendezi” a bankkártyájával. Az ennél is nagyobb botrány azonban a hangfelvételeken Lackner által elmondottak jelentik, amelyek miatt – sajtóhírek szerint – a rendőrség nyomozást rendelt el gazdasági visszaélés ügyében. Ezeken a hangfelvételen Lackner Csaba úgy fogalmaz, hogy „ha nem keresed meg az évi százmilliót a kerületi politikában, hülye vagy”, de „aki jól csinálja, az igazából nem a büdzséből veszi el, hanem olyan emberekkel köt szerződést, (…) ahonnan külső vállalkozásokból jön vissza.” 

Az Almavirág tér felújítása kapcsán is nyomoz a rendőrség

A felvételeken hallható elmélet alapján az Almavirág tér felújítása kapcsán a gyakorlat is kirajzolódik, amelynek ügyében szintén nyomozás indult, gazdasági vesztegetés elfogadása miatt. Az Almavirág tér felújítását végző alvállalkozó ugyanis feljelentést tett a rendőrségen, mert állítása szerint a neki pluszmunkáért jogosan járó, az önkormányzat által kifizetett 1,7 millió forintot az önkormányzati megbízásokkal kitömött Somogyi László, az MSZP-s képviselő Somogyi Lászlóné – egyes hírek szerint volt – férje, egyszerűen eltette. A megkárosított vállalkozó azt is elmondta, hogy a munkálatok alatt Lackner Csabával, Somogyi Lászlóval és Somogyi Lászlónéval egyeztetett, noha egyiküknek sem volt köze a felújításhoz, hiszen azt papíron a BAU-GÉP 2000. Kft. nyerte el, aki továbbadta a megbízást K. G. cégének, aki a munkát ténylegesen elvégezte. A vállalkozó állítása szerint Somogyi Lászlóné az egyik egyeztetésen azt mondta, rengeteg „éhes szájat” kell etetnie, és Gajda Péter polgármesterhez kell igazodnia mindenkinek, azt kell tenni, amit ő mond. 

Az eredetileg 19 millió forintos önkormányzati megbízást egyébként jóval olcsóbban, 11,9 millió forintért adta tovább a nyertes cég az alvállalkozónak. K. G., a megkárosított vállalkozó azt állítja, hogy a munka számára történő továbbadása után osztozkodásra, „csupán” 3 millió forint maradt a megbízóinak. A feljelentésében az áll, hogy Lackner Csaba 2 milliót, a BAU-GÉP 2000 Kft. pedig egymilliót tett zsebre az imént említett 3 millió forintból. Mivel Somogyinak így nem maradt, ő eltette az önkormányzat által kifizetett, az alvállalkozónak a többletmunkáért jogosan járó 1,7 millió forintot. Vagyis állítja: őt ennyivel károsította meg az önkormányzati munkát a háttérben irányító Somogyi.

A Közpark Kft-nél is nyomoznak, Lackner itt felügyelőbizottsági elnök

Március óta nyomoznak a Közpark Kftnél sikkasztás gyanúja miatt, ugyanis a cég egyik dolgozója a gyanú szerint közel fél éven keresztül, 66 fiktív és teljesítési igazolás nélküli számla alapján 43,5 millió forintot utalt el a cég számlájáról. Ennek kapcsán Lackner Csaba, aki a cég felügyelő bizottságának elnöke korábban azt mondta lapunknak, hogy a bizottság „évente egyszer, szükséges esetben többször ülésezik” és a „szerződéseket, számlákat és teljesítési igazolásokat ritkább esetekben, konkrét gyanú vagy bejelentés alapján vizsgál”. Ehhez képest az egyik kiszivárgott felvételen hallható, hogy Lackner Csaba azt meséli, hogy ő minden hónapban ellenőrizte a cég kifizetéseit. –„Én csak úgy hagytam jóvá, hogy én minden hónapban megnézem a Közparknak az utalásait, csinálok egy felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet, hogy láttam. Én ott felügyelőbizottsági elnök vagyok” – mesélte Lackner.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=