Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.10.19.

Kispesten nem a baloldal győzött, hanem az igazság veszített

Hiába kerültek napvilágra olyan botrányos hangfelvételek a kispesti baloldalról, amelyeken Lackner Csaba MSZP-s képviselő mesél korrupciógyanús történeteikről, pénzek visszaosztásáról és a pénz önkormányzati megbízásokon keresztüli útjáról. Hiába került elő mesés spanyolországi ingatlan, és azt is hiába mesélte el Lackner vélhetően drogozás közben a hallgatóságának, hogy mit tesznek Kispesttel, az itt élők feltétlen bizalmat szavaztak nekik ismét. Annak ellenére is, hogy Lackner Csaba azt is elárulta: jönnek az újak, az új éhesek, és Gajda Péter attól fél, hogy rájuk fognak égni, ezért már csak ezt az öt évet vállalja. Lackner egyébként azt is elárulta a következő öt évvel kapcsolatban, hogy rákapcsolnak: „hajtani kell a biciklin rendesen, hogy utána ne kelljen sokat dolgozni”.

undefined

Újabb öt évre megválasztották a kispestiek Gajda Pétert és csapatát. A baloldali városvezető annak ellenére nyert ismét, hogy a nemrég napvilágot látott hangfelvételeken képviselője, Lackner Csaba fehér port a ventilátor előtt szárítva, majd „utcákba” rendezése mellett arról beszél, hogy hülye, aki a kerületi politikában nem keresi meg az évi százmilliót, és részletesen elárulta, hogy hogyan osztották vissza maguknak vállalkozókon keresztül a kerületi közpénzeket.

Kiderült, hogy Kránitz Krisztiánnak Spanyolországban van nyaralója már, Somogyi Lászlóné MSZP-s képviselő férjének – egyes hírek szerint volt férjének -, az önkormányzati megbízásokkal kitömött vállalkozónak pedig Miamiban. Lackner szerint Gajda Péter szintén ingatlanokat vásárol, „Most is szereztem neki ingatlant” – mondja Lackner. De azt is elárulta már a hangfelvételeken, hogy egy ügylet után Kránitz Krisztiánnak, a vagyonkezelő vezetőjének 12 milliót, Gajda Péternek pedig 3 milliót kellett adni. Vagyis a jelek szerint mindez Gajda Péter tudtával történt. 

A következő öt évben is sokat akarnak keresni?

De a kispestieket ez sem hatotta meg. Ahogyan az sem, hogy Lackner elmondása szerint már a következő öt évre is megvan a tervük: „Kemény lesz a következő öt év, b…zd meg. Hajtani kell a biciklin rendesen, hogy ne kelljen utána sokat dolgozni” – mondja a felvételeken Lackner Csaba, aki szerint neki nem, de Gajda Péternek ez az utolsó ciklusa, mert „már megvan neki”. Vélhetően az a vagyon, amivel utána már nem kell annyit dolgozni. Ráadásul elmesélte azt is, hogy Gajda Péter attól fél, hogy az ellenzéki összefogás többi pártjának politikusai veszélyt jelentenek rá nézve, vagyis az ellenzéki összefogásból jövő új, pénzéhes momentumos, DK-s és párbeszédes politikusok kompromittálhatják őt.

„Elmondom, hogy mi a baj. Amit mondtam a Zsomborról, hogy annyira sok fiatal éhes ember teszi be a lábát az önkormányzatba, hogy vannak dolgok, amiket nem tud kontrollálni [Gajda], és nem akarja már, hogy ráégjen. Kopnak ki az idősek, jönnek az újak, az új éhesek, és ezek az új éhesek ugyanúgy rá tudnak égni” – vázolja fel a polgármester félelmeit Lackner. A megszólalásában emlegetett éhes fiatalember vélhetően Guzmics Zsombor, az Építéshatósági és Városfejlesztési Iroda vezetője. 

Mit szól a korrupció ellen küzdő Momentum a kispesti szocialisták korrupciós botrányához?

A kérdés már csak az, mit szól ehhez a Momentum újonnan megválasztott képviselője, Paróczai Anikó, aki pártjával az átláthatóságért, a korrupció ellen küzd kötelező átláthatósági minimumprogramjával. Most viszont éppen abba a csapatba került bele, ahol a felvételek szerint korrupcióból volt bőven az elmúlt években, és várhatóan még több lesz a következő öt évben. A kispesti Momentum egyébként korábban arra is reagált, amelyről szintén Lackner Csaba beszélt a hangelvételeken, hogy meg kellett volna csinálni a kerületi DK-t, mert akkor sokkal több pénzt lehetett volna keresniük. És az is elhangzik, hogy miután Kránitz Krisztiánt lehúzta a kerületi MSZP tagsága a jelöltek listájáról – állítólag azért, mert nem osztott vissza senkinek, holott mindenki tudta mennyit tett zsebre – Lackner ötlete szerint el kellett volna indítani a DK vagy a Momentum színeiben. A Momentum elnökségének egyértelmű válasza az volt, hogy nem. Mégis támogatták Lackner Csabát és Gajda Pétert is az önkormányzati választásokon. Ez így eléggé ellentmondásos, pláne, ha beigazolódnak a felvételen elhangzott állítások… 

A baloldal szerint is vállalhatatlan Lackner 

„Az egyelőre számomra például érthetetlen, miért követte sokkal kisebb olvasói érdeklődés a kispesti szocialisták mocskos és védhetetlen ügyét. Az viszont egy Magyarország-pszichológia óra tárgya lehetne, hogy Borkai és a kispesti fehérporos, Lackner Csaba egyaránt győzött, miközben tisztességesebb emberek veszíthettek miattuk.” – írja a 24.hu-n Pető Péter főszerkesztő a választást összegző cikkében Kispesttel kapcsolatban, de nem ő az egyetlen a baloldalon, aki szerint vállalhatatlan, ami történt a kerületben.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a választás előtt egy nappal az ATV-ben beszélt a kispesti baloldal titkairól szóló videóról és hangfelvételről. Szerinte nem lehet hagyni, hogy valakik „mocskos százezrekért” tönkretegyék az országot. Azt is mondta, hogy meg kell oldani a problémát, nehogy az ellenzékre és különösen a DK-ra vetüljön a „mocsok”. Gyurcsány Ferenc szerint a felelősség Gajda Péteré, a kerület szocialista polgármesteréé. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke még október 13. előtt nyilatkozta, hogy csak a választás előtt járnak az ügy végére, de – úgy fogalmazott – semmilyen keresnivalója nincs az MSZP-ben olyan embernek, aki ilyeneket beszél, vagy tesz.

Gajda Péter azonban tagadásban volt végig, és sajnos úgy tűnik, teljesen hülyének nézte a kispestieket. Állítása szerint ugyanis ő nem ismerte fel képviselőtársát, barátját a felvételen, és nem is beszélt vele egy hétig (!) a választás előtt. Érdekes, az eredményváró estéjén a HírTV riporterének már azt mondta, ma este nem lesz bent az MSZP irodában az eredményvárón Lackner. Miközben még Karácsony Gergely is, frissen megválasztott baloldali főpolgármester, Gajda Péter szövetségese a képeket megnézve korábban azt mondta „a két képen nagyon nagy a hasonlóság”. Abban az esetben, ha igaz a felvétel bármelyik jelölttel kapcsolatban, akkor nyilvánvalóan vissza kellene lépniük - mondta egy másik kérdésre Karácsony.

A Fidesz-KDNP növelte képviselői számát Kispesten

A botrány ellenére nyert a Gajda Péter vezette baloldali összeborulás Kispesten, ugyanakkor a Fidesz-KDNP frakciónak sikerült növelnie képviselő számát a következő képviselőtestületben. Ékes Gábort, a 8. számú választókerületben képviselővé választották, míg kompenzációs listáról további négy képviselőjelölt jutott be a következő ciklusra a testületbe.

– Elfogadjuk a kispesti választópolgárok döntését, bízunk a kerületiek bölcsességében, hogy olyan polgármestert választottak, aki mihamarabb tisztázni tudja magát a Lackner Csaba képviselő által elmondott korrupciós vádak alól. Reméljük, hogy a régi-új városvezetésnek lesz bátorsága megnevezni az elmúlt héten nyilvánosságra került visszaélések felelőseit. Mi pedig továbbra is ugyanazzal a lendülettel, elszántsággal és lelkesedéssel dolgozunk tovább otthonunkért, mert nekünk Kispest az első! – írta közösségi oldalán megjelent posztjában Dódity Gabriella, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, aki lapunknak hozzátette: Kispesten nem a Fidesz-KDNP nem nyert, hanem az igazság veszített, amely vélhetően hamar kiderül, de ennek kiderítése már a nyomozóhatóság feladata lesz. Több feljelentés is született az ügyben, folyik az eljárás, és egyéb más ügyekben is nyomoz a rendőrség a kispesti baloldal ügyei miatt.

Úgy tudjuk egyébként, hogy Lackner Csabát nem engedték be a kispesti MSZP eredményvárójára vasárnap este, és Kránitz Krisztiánnal együtt nincs rajta Gajda Péter csoportképén sem. Vajon miért? 

Harc a kerületekből a kormány ellen

A Fidesz a 23 megyei jogú városból 13-at megnyert. A 19 megyei közgyűlésből pedig 19-et, tehát az összeset. Budapesten azonban másképp alakult a választás. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester mellett a kerületek többségében ellenzéki polgármester lesz. Karácsony Gergelyt a választók 353 593 szavazattal választották főpolgármesterré. Tarlós István 306 608 szavazatot kapott, Berki Krisztián (független) 4045-öt, Puzsér Róbert (Állampolgárok a Centrumban Egyesület) pedig 30 972-t.

Több Fidesz-KDNP-s városvezetőt sem választottak újra vasárnap Budapesten, így például a XVIII. kerületben is baloldali polgármester, Szaniszló Sándor váltja a 9 éve regnáló Ughy Attilát.  

A győzelem oka a sok, egyébként a politikai élet széles palettáját átfogó, egymásnak ellentmondó pártok összefogása, amelynek szinte egyetlen közös célja, hogy ne a Fidesz nyerjen. Ugyanakkor a Momentum már saját célját is megfogalmazta korábban: Orosz Anna, a Momentum egyik prominense azt mondta, hogy az önkormányzati választáson egy esetleges ellenzéki győzelem azt jelentené, hogy több forrásuk lesz harcolni a kormány ellen. Ez pedig azt jelentheti, hogy az önkormányzati forrásokat nem fejlesztésekre, hanem a kormányellenes politikai harcokra akarnák költeni. Vagyis nem arra, amelyre a választópolgárok legutóbb felhatalmazták őket.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=