Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.10.10.

Tanúként kihallgatták a Közpark Kft. könyvelőjét is a sikkasztási ügyben

Információink szerint kihallgatták a rendőrök az önkormányzat köztisztaságáért és parkfenntartásért felelős cége, a Közpark Kft. könyvelőjét a nemrégiben sikkasztás miatt indult nyomozással összefüggésben. Ismert, a gyanú szerint fél éven keresztül csaknem 66 db fiktív számlát fizettek ki 43,5 millió forint értékben. Mindez Bán Zoltánnak, a cég vezetőjének és Lackner Csaba MSZP-s képviselőnek, a felügyelőbizottság elnökének sem tűnt fel.

undefined

Folyik a nyomozás, már a társaság könyvelőjét is kihallgatták a Közpark Kft. sikkasztási-ügyben tanúként – tudta meg lapunk. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, 2019 márciusában indult nyomozás a Közpark Kft-nél 43,5 millió forintos sikkasztás gyanújával, összességében 66 darab valótlan tartalmú számla alapján. A gyanú szerint ekkora összeget utaltak át egy másik cégnek, a számlák tartalma faáru és építőanyag volt, de teljesítés nem történt.

Valós beszámoló?

Azon a képviselő-testületi ülésen egyébként, amelyen a Közpark Kft. beszámolóját is tárgyalták Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok megkérdezte, hogy a nyomozás tükrében hogyan tartalmazhat valós adatokat az éves beszámoló, és a képviselőket miért nem tájékoztatták a valótlan tartalmú számlák és a nyomozás tényéről. Sőt, nem hogy nem tájékoztatták a képviselőket erről, hanem a cég éves beszámolójában Bán Zoltán, a Közpark Kft. vezetője azt írta: a támogatásként kapott összeget a képviselő-testület által kijelölt célokra használta fel, és azok felhasználása, bizonylatolása szakszerűen történt. Mindez teljesen ellentétes a sikkasztással kapcsolatos nyomozás tényével. Ezen a testületi ülésen egyébként Dódity Gabriella kérdésére

Lackner Csaba MSZP-s képviselő, a Felügyelő Bizottság elnöke is azt válaszolta, szerinte a beszámoló rendben van. Lackner Csabának és Bán Zoltánnak lapunk is feltett kérdéseket. Bán Zoltán a nyomozásra hivatkozva érdemben nem válaszolt arra, hogyan fordulhatott elő, hogy elkerülte a figyelmüket egy ekkora összeg teljesítés nélküli kifizetése.

Lackner Csaba válaszában leírta, hogy „A FEB évente egyszer, szükséges esetekben többször is ülésezik. (..) Szerződéseket, számlákat és teljesítési igazolásokat ritkább esetekben, konkrét gyanú vagy bejelentés alapján vizsgál a bizottság. Az összegek követelése a 2018. évi mérleg B.II. során a követeléseknél szerepeltetve van, így a mérleg helyes és elfogadható volt.”

 

„43,5 millió forint. A gyanú szerint ekkora összeget utaltak át egy másik cégnek, a számlák tartalma faáru és építőanyag volt, de teljesítés nem történt”

 

Kintlevőség az elsikkasztott pénz?

Lackner Csaba válasza szerint a beszámoló rendben van, hiszen az írásos részben ugyan nem tértek ki a nyomozás tényére, de a mérlegben a követeléseknél szerepel a hiányzó 43,5 millió forintos összeg. Felelős cégvezető, gazdasági vezető csak olyan követelést tüntet fel az éves beszámolóban, amely jó eséllyel be is hajtható; álláspontunk szerint egy sikkasztás során eltűnt 43,5 millió forint jellemzően nem ilyen. A nagyobb, jelen esetben az önkormányzattól a költségvetési forrásból kapott összeg tíz százalékát meghaladó mértékű összegnél már írásos visszaigazolás is kell a tartozást elfogadó partnertől, vélhetően ilyennel sem rendelkeznek, hiszen nincs is kitől kérjenek ilyet. Ha lenne, nem tesznek feljelentést sikkasztás ügyében. Ráadásul azzal, hogy a feljelentést éppen a cég vezetője, Bán Zoltán tette, tudhatta, hogy nagy esély van arra is, hogy ez az összeg várhatóan behajthatatlan lesz.

Nem ez az első nyomozás a cégnél

A Bán Zoltán vezette közpark Nonprofit Kft. 2011 márciusában került a figyelem középpontjába, amikor a gyanú szerint akkora mennyiségű – 16 raklapnyi – síkosságmentesítőt vásároltak, hogy azzal egyes vélemények szerint három Kispestnyi részt is fel lehetett volna szabadítani a jégpáncél alól. A sót azonban sokáig nem találták, majd egyszer csak előkerült, és az ügyet később lezárták. Ennek ellenére a feljelentést tevő Lázár Tamás jobbikos képviselő kezdeményezte Bán Zoltán ügyvezető tisztségéből történő felmentését, amelyet elfogadott a képviselő-testület.

2014-ben, Gajda Péter újbóli polgármesterré választását követően visszahívta Bán Zoltánt a közpark élére, annak ellenére, hogy maga is bevallotta, hogy az előző, 2011-ben megválasztott Hunya Richárd jó színvonalú munkát végzett, majd hozzátette azt is, hogy az újonnan felállt városvezetésnek joga van eldönteni, hogy kikkel, hogyan szeretne dolgozni – Gajda éppen Bán Zoltánnal. Vagyis, jól láthatóan politikai, és nem egy megalapozott szakmai döntés született. Nem sokkal később, 2015-ben pedig újabb nyomozás kezdődött a közparknál. A gyanú szerint uzsorakamatra adtak hitelt a közpark közmunkásainak, emiatt a rendőri tettenérés alkalmával hat embert előállítottak a Közpark Kft. épületéből. A közpark vezetője, Bán Zoltán elmondta, a cég egyik vezető embere sem érintett az ügyben, egy közmunkást csuktak le. Egy neve elhallgatását kérő informátor korábban egyébként azt mondta, hogy a cég egyik dolgozóját is előállították a kockás füzetével együtt, amelybe a busás kamatokat könyvelgette.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=