Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.10.09.

Elkészült a kormányzati támogatással megújult Gyöngykagyló Óvoda

A napokban befejeződik az 52 millió forintos kormányzati támogatással megújult Gyöngykagyló Óvodában a munka. A nevelési intézményre már nagyon ráfért a felújítás, ahogy a kerület többi óvodájára és bölcsődéjére is, amelyek sorra újulnak meg köszönhetően a Fidesz-KDNP frakciónak. Nyomásukra ugyanis a korábbi 100 millió forint helyett immár 500 millió forintot költ az önkormányzat az épületek rendbetételére.

undefined

A Gyöngykagyló Óvoda komplex korszerűsítése során kívül-belül megújult az épület, sor került az épületgépészeti modernizációra, a fali-és padlóburkolatok cseréjére, a homlokzat és a tető szigetelésére, valamint előtető építésére a földszinti csoportszobáknál. Az óvoda energiahatékonyságát fejlesztve napelemes rendszert is kiépítenek.

undefined

A Zrínyi utcai intézmény - hasonlóan a többi kerületi óvodához és bölcsődéhez - annak köszönhetően újulhatott meg, hogy a Fidesz-KDNP frakció nyomására 100 millióról 500 millió forintra emelték meg az épületek rendbetételére fordított büdzsét. A Gyöngykagyló óvoda korszerűsítését a kormány is támogatta 52 millió forinttal. De nem ez az első kerületi intézmény, ahová külső segítség érkezett, korábban a Szivárvány Óvoda felújítását is támogatták 30 millió forinttal.

undefined

Rettenetes állapotok a kispesti intézményekben

A kerületi intézményekre már nagyon ráfért a felújítás. Penészes falak, rossz világítás, beázott épületek, lepukkant konyhák és mosókonyhák, elavult villanyhálózat jellemezte a kispesti óvodákat és bölcsődéket. A’70-es és ’80-as éveket idéző nevelési intézményeket Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok körbejárta, hogy egy hibalistát készítsen a szükséges munkálatokhoz, és a Gyögykagyló Óvoda volt az egyik legelhanyagoltabb intézmény. Abban az szerepel, hogy a vizesblokkok teljes felújítására, valamint az elektromost hálózat és világítás cseréjére volna égető szükség. Ránézésre mindkettő talán még eredeti állapotú, azaz 34 éves. A világítótestek búráit már nem lehet pótolni, mert ilyen lámpák már nincsenek forgalomban. A régi fa nyílászárók elhasználódtak, beáznak, előfordult, hogy eső után a tornateremben állt a víz. Az intézmény linóleum burkolata több helyen repedt, balesetveszélyes. Az udvaron a beton is felrepedezett, javítása a balesetveszély elhárítása érdekében is szükséges.
Az intézményekről készült lista végül jó hosszú lett, a 60 oldalas, fotókkal illusztrált anyagot Gajda Péter (MSZP) polgármesternek adta át 2018 év elején. Ebből kiderült, hogy nagyon elhanyagoltak a nevelési intézmények, és nem is feltétlenül mindig a pénz, mint inkább odafigyelés hiánya miatt adódtak a problémák. Volt ugyanis olyan bölcsőde, ahol hiányzott a gyermekek illemhelyéről a wc-ülőke, az egyik óvodában pedig éveken át nem tette le az intézmények karbantartásáért felelős, MSZP-s képviselő, Kránitz Krisztián vezette VAMÜSZ azt a gumilapot, amit már a szülők vásároltak meg.

undefined

- Nagyon rossz volt látni, hogy a kicsiknek milyen körülmények között kell tölteniük a napjaikat, vagy az ott dolgozóknak milyen körülmények között kellett helytállniuk. Minden elismerésem az övék, és nagyon köszönöm a munkájukat, hogy mindent megtesznek a kerületi gyermekekért. Nagyon örülök, hogy végre megkezdődött a munka számos intézményben, és bízom benne, hogy a felújítások folytatódnak a következő években is, hiszen jól látható, hogy van még teendő ezen a téren is – mondta el lapunknak Dódity Gabriella, aki hozzátette, mekkora segítséget jelent, hogy a kormány is támogatja az intézményfelújításokat. Hangsúlyozta, hogy minden külső forrást meg kell pályázni a jövőben is.

undefined

Mire ment az egymilliárd hitel?

A nemrég napvilágra került megdöbbentő hangfelvételek alapján már sejthető, hogy miért hagyta ennyire lepusztulni a kerületi nevelési intézményeket a baloldali városvezetés. A felvételeken Lackner Csaba MSZP-s képviselő arról beszél, hogy hogyan osztanak vissza pénzeket egy-egy önkormányzati beruházás kapcsán, és azt is mondja, hogy hülye, aki a kerületi politikában nem keresi meg az évi 100 milliót. Az is elhangzik, hogy tavaly felvettek több mint 1 milliárd forintnyi hitelt, amely mind Kránitz Krisztiánon keresztül ment, „de senki nem sajnálta tőle". Kránitz Krisztián pedig annak a VAMÜSZ-nek a vezetője, amelyen keresztül ment a munkák nagy részének megrendelése, hiszen a hitelből óvodák is megújultak. Felmerül a kérdés, mit is jelenthet az, hogy rajta ment keresztül ez az összeg? Azon az emberen, akit jól hallhatóan a hangfelvételen Miszter Negyven Százaléknak hív egy volt önkormányzati dolgozó...

undefinedundefinedundefinedundefinedundefined

További részleteket a Magyar Nemzetben és a Hír TV-n olvashat, hallgathat! 

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=