Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.10.03.

Jól járnak az MSZP-közeli cégek Kispesten

Több mint egymilliárd forintnyi megbízást kaptak az elmúlt években a Somogyi Lászlóné (MSZP) önkormányzati képviselő férjének – egyes források szerint volt férjének – az érdekeltségébe tartozó cégek. Legutóbb, a napokban átadott Egészségügyi Intézet felújításán dolgoztak. Somogyiné pedig képviselőként asszisztál mindehhez, mert megszavazza azt a költségvetést, amelyből férje részesül. A szocialista képviselő egyébként korábban maga is tagja volt az egyik cégnek, amelyből időközben kiszállt ugyan, de van, hogy annak hivatalos e-mail címére küld levelet az önkormányzat neki. Gajda Péter (MSZP) polgármester korábban azt mondta minderre: amíg nincs kivetnivaló a munkájukban, addig ez teljesen etikus.

undefined

Folyamatosan ellátja munkával az önkormányzat a szocialista képviselő, Somogyi Lászlóné férjét. Cége, az Anildia Kft., valamint a hozzá köthető Compassion Kft. az elmúlt években milliárdos nagyságrendű megbízásokat kapott az önkormányzattól, és jelenleg is több projektjük fut a kerületben. Egyebek mellett ők végezték el az Egészségügyi Intézet és a Berzsenyi utcai felnőttorvosi rendelő felújítását, az 56 millió forintos kormányzati támogatással leaszfaltozott Vasút utca munkálatait, valamint keretszerződésük van kötött, szilárd burkolatú út- és járda helyreállítási munkák elvégzésére is, évek óta több százmillió forint értékben. De ezek csak az önkormányzat weboldalán fellelhető, 5 millió forint feletti megbízások, ki tudja, hogy hány kisebb értékű megbízásuk volt még. Közérdekű adatigénylésben kikértük az önkormányzattól tételesen a két cég megbízásait, de nyár óta nem kaptunk választ a kérdésünkre.

undefinedundefined

Az Egészségügyi Intézet felújításával a Compassion Kft.-t bízta meg az önkormányzat, mégis Somogyi László egyeztetett a helyszínen gyakorlatilag napi szinten 

Fedőcégek a feltűnés elkerülése érdekében?
Ugyan hivatalosan csak az Anildia Kft-ben tulajdonos Somogyi László, de számos, a Compassion Kft. által megnyert munka körül is sűrűn látni őt. Mivel ennek a cégnek is ő a kapcsolattartója, vagyis hozzá köthető, vélhetően egy fedőcégről van szó, amely azt a célt szolgálja, hogy az önkormányzati munkák ne egy céghez kerüljenek, hogy ne legyen feltűnő, mennyi megbízást visz el az ő cége, és mekkora összegeket keres a szocialista képviselő férje. Ennyit a tiszta versenyről Kispesten…
 
Férjét segíti az önkormányzatban Somogyiné
Egyébként 2014-ig Somogyi Lászlóné is tulajdonos volt az Anildia Kft-ben, és még most is előfordul, hogy az önkormányzat az Anildia Kft. hivatalos e-mail címére küldi a képviselőnek a leveket. Dódity Gabriella, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője már 2015 nyarán feltette a kérdést a képviselő-testületi ülésen, hogy Gajda Péter (MSZP) etikusnak tartja-e, hogy az az Anildia Kft. kötött szerződést az önkormányzattal, amelynek tagjai között tavaly
őszig az MSZP képviselője, Somogyi Lászlóné is szerepelt. Gajda Péter szerint, amíg nincs kivetnivaló a munkájukban, addig ez teljesen etikus.
A Fidesz-KDNP frakció szerint azonban ez aggályos, hiszen azt se feledjük el, hogy Somogyi Lászlóné a képviselő-testület tagja, baloldali képviselőként, évről- évre megszavazza azt a költségvetést, amelynek köszönhetően férje cégei megbízásokat kaphatnak. Legutóbb kiderült: újabb, több mint 300 millió forintos keretszerződést írt alá az önkormányzat augusztusban a Compassion Kft-vel közterületi infrastruktúrák karbantartására, felújítására.
 
Hanyag munka milliókért
De nem csupán az Anildia és a Compassion Kft. megbízásai, hanem az elvégzett munka is hagy kívánnivalót maga után. A Compassion Kft-nek csaknem 250 millió forintos keretszerződése van az önkormányzattal kötött szilárd burkolatú út- és járda helyreállítási munkák elvégzésére, ehhez képest kerületszerte borzalmas állapotban vannak az utak és a járdák. Óriási botrányt kavart a Kossuth téri piac kereskedői vécéjének 8,4 millió forintos felújítása is, amelyet az Anildia Kft. végzett. A Fidesz-KDNP frakció felkérte egy másik kerület vagyonkezelőjét, hogy árazza be a munkát, ott több mint 2 millió forinttal kevesebbért végezték volna el ezt a munkát.
 
 
forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=