Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.09.09.

Közös erővel Kispestért

Újabb önkormányzati ciklus zárult, hamarosan nemcsak a főpolgármester személyéről, hanem arról is dönthetnek a helyiek, a Kispestet 2002 óta vezető baloldal újrázzon-e, vagy kormánypárti csapatnak szavaznak bizalmat. Dódity Gabriella Fidesz-KDNP frakcióvezető szerint a tét az, Kispest felzárkózik-e a többi kerülethez, vagy végleg lemarad.

undefined

Öt éven át Kispest fejlesztéspolitikai tanácsnokaként dolgozott, hogyan látja az elmúlt időszakot?

Az elmúlt öt évben csaknem 5 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a kormánytól és a Fővárosi Önkormányzattól többek között a jó munkakapcsolatunknak köszönhetően. A teljesség igénye nélkül: így épülhet újjá a wekerlei kispiac, válhat szabadidőparkká az Eötvös utcai volt KRESZ park és a felső-kispesti Kúttói erdő. De sajnos hiába a sokmilliárdos támogatás, a kormány hiába vállalta át Kispest 1,8 milliárd forintos adósságát néhány évvel ezelőtt, ráadásul a baloldal újabb egymilliárd forint hitelt is felvett, ez a több milliárd forint mégsem látszik meg a kerületen. A városrész láthatóan lemaradt a többi kerülethez képest, és sok tekintetben nincs gazdája. Ezt egyre többen látják.

Mit ért ez alatt?

Születésem óta Kispesten élek, de a városrész közterületeit soha nem láttam még ennyire koszosnak és elhanyagoltnak. Hiába van Rendészeti Központunk, ha nem lépünk fel a közterületi zavaró magatartás, italozás ellen. Hiába van a kerület köztisztaságáért és a parkok fenntartásáért felelős Közpark Kft., ha a legelemibb söprés is elmarad, térdig ér a gyom, a tavalyi avar is hegyekben áll. A járdák sok helyen járhatatlanok, az utak kátyúsak, a javításokat sok esetben kritikán aluli minőségben végzik. Több helyen nehézkes a parkolás. A Kossuth tér, mint városközpont tökéletesen példázza mindezt, de több helyen ugyanez a helyzet. Itt az is látszik, a vagyon fenntartásával, megóvásával is vannak problémák. Mindezeken változtatni kell.

Feltételezem a Kossuth téri piacra gondol…

Most elsősorban a téren található hatalmas régi társasházra, tele minősíthetetlen állapotú önkormányzati lakással. Az önkormányzat nemrég eladta az ingatlant. A Kossuth téri piac szintén a városvezetés szégyene. Tudom, hogy annak felújítása valóban nagy forrást igényel, de a XXII. kerületben már vadonatúj piac várja az ott élőket a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán elnyert forrás segítségével. Nálunk még tervek sincsenek, hiába kértük öt éven át, hogy legalább azokat készítsük el, hogy pályázni tudjunk. Ezen is változtatni kell. De nem ez az egyetlen kihagyott pályázati lehetőség. Szinte valamennyi kerület több tíz, százmilliós nagyságrendben kapott forrást a kormánytól a helyi szakrendelő felújítására. Mi egy forintot sem egy rosszul kitöltött pályázati igényfelmérő miatt. Ezt sem engedhetjük meg magunknak, hogy bármiféle forrástól elessünk figyelmetlenségből.

A hiába kérték azt jelenti, nehezen tudtak együtt dolgozni a városvezetéssel?

A közös munka leginkább abból állt, hogy mi rámutattunk problémákra, megtettük a javaslatunkat, azt vagy lesöpörték végleg, vagy leszavazták, később saját ötletként megvalósították, és a több százmillióból működő kommunikációs felületeiken bemutatták azt. Valahogy nem így képzelnénk el a pártokon felül Kispestért csatakiáltást, amit sokszor hallunk. Jó példa erre a jelenleg zajló bölcsőde- és óvoda felújítások. Néhány éve körbejártam az összes gyermekintézményt. Penészes falakkal, használhatatlan, ezért beszögelt ablakokkal, ülőke nélküli wc-vel is találkoztam. Volt olyan hely, ahol csak melegvíz folyt a csapból, ezért reggel kitöltötték a gyerekek ivóvízét poharakba, hogy az ebédig kihűljön. Aki ezt hagyja, bármi galádságra képes. Fényképes összefoglalót készítettem, és kértük, hogy az ovik-bölcsik felújítására szánt keretet emeljük meg. Ma már ötször annyi pénzt áldoz az ovik-bölcsik felújítására az önkormányzat, a megújuló intézmények híreivel és a helyszínbejárások fotóival van tele a helyi sajtó. Nagyon örülök, hogy a háttérben ezt mi értük el! Nem az a lényeg, kié a dicsőség, de azt sem szabad elfeledni, kik hagyták így lepusztulni gyermekintézményeinket. A baloldal tizenhét éve vezeti Kispestet. De van azért jó példa is: a Kúttói erdő megújításán ehhez képest közös munka zajlott.

undefined

Említette a kommunikációs büdzsét, ezt sokszor hallani, hogy nehezményezik.

A keret évről-évre emelkedik, idén 205 millió forint lelhető fel nevesítve a költségvetésben tévére, újságra, kommunikációra, de attól tartok, a büdzsé ennél sokkal magasabb. Erre még akkor is jut plusz forrás, ha ezzel párhuzamosan a baloldal leszavazza a fogyatékossággal élők szervezetének javasolt egy millió forintos támogatást, vagy a 10 millió forintos javaslatunkat az óvodákba telepítendő sportpályákra. Csak viszonyításképp: a Berzsenyi utcai rendelő általunk kezdeményezett felújítására 22 millió, míg a most látható közterületi plakátkampányra 50 millió forintot fordítanak. A felületeken pedig szinte kizárólag a baloldal kap helyet, a közintézmények előtti táblákon öt év alatt a mi híreink egyszer sem szerepeltek. Többször tettünk javaslatot arra, hogy ne csak a baloldal legyen látható a közpénzből fenntartott felületen, de azt mindig leszavazták.

Azt gondolnánk pedig, Kispest a béke szigete, itt minden rendben van…

A propagandagépezet ezt festi. Olvasta például valamelyik önkormányzati felületen, hogy a kerület parkjait fenntartó és a köztisztaságért felelős Közpark Kft-nél 43,5 millió forintos sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak? Ez meghatározó része annak a közpénznek, amit az önkormányzattól kap a vállalat a feladatainak ellátására. Ha az ügyvezető nem vette észre, hogy fél éven át 66 db számlát teljesítés nélkül utalnak el, akkor miért venné észre, hogy a parkokban térdig ér a gyom? A cégvezetőt a jelenlegi vezetés hívta vissza korábbi posztjára 2014-ben, az önkormányzati választás után.

Azért nyugtasson meg, csak vannak jó dolgok is a kerületben…

Természetesen. Olyan nincs, hogy minden rossz. Csak néhányat kiemelve: sokan örülnek például a Berzsenyi utcai vizes játszótérnek, még akkor is, ha onnan ötven méterre már hasra esünk a burkolathibában, és a ’70-es években telepített betonasztalok maradványai között vezet az utunk. Nemrég megkezdődött számos lakótelepi kis park rendbetétele, amelyet pont az előbbiek miatt kezdeményeztem még 2016-ban. Igaz, ez sem teljesen örömteli, hiszen hiába kértük, az önkormányzat nem egyeztette a terveket a lakókkal. Örülök, hogy kiharcoltuk, legalább a wekerlei kispiac megújítására adjunk be pályázatot, így az hamarosan elkészül.

Mi az, amin mindenképp változtatna?

Erre nehéz röviden válaszolni, hiszen több tíz oldalas a polgármesteri programunk. Kispest gazdálkodását újra kell gondolni, a rendelkezésre álló forrásokat sokkal hatékonyabban kell felhasználni. A közterületek állapotára, a köztisztaságra, a parkolási nehézségekre sokkal több figyelmet kell fordítani, valamint meg kell kezdeni az utak és járdák rendbetételét, nagyobb figyelem kell az önkormányzati fenntartású Egészségügyi Intézetnek is. Fel kell számolni a „jó’vanazúgy” hozzáállást is. A választás tétje az, Kispest felzárkózik- e a többi kerülethez, vagy végleg lemarad.

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=