Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.07.11.

5 milliárd forintnyi külső fejlesztési forrás Kispestnek

Kispest egy éves költségvetésének közel fele, mintegy 5 milliárd forint érkezett kormányzati, vagy fővárosi fejlesztési forrásként a kerületbe, amelyből számos nagy volumenű fejlesztés valósult meg az utóbbi 5 évben, vagy van folyamatban jelenleg is.
undefined
 
 
Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) a kerület fejlesztéspolitikai tanácsnoka, a kormánypártok polgármesterjelöltje évek óta azon dolgozik, hogy Kispest fejlődhessen. Jól látható, hogy az utóbbi években mennyi fejlesztés valósulhatott meg a kerületben külső forrásoknak köszönhetően: összesen mintegy 5 milliárd forintos kormányzati, vagy éppen fővárosi fejlesztési forrás érkezett Kispestre. 
 
Megújult a Kossuth tér mögötti parkoló
Még 2013-ban nyert Kispest csaknem 250 millió forintot a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán a Kossuth téri piac mögötti terület rendbetételére, amelynek terveit az önkormányzat készíttette. Dr. György István akkori főpolgármester- helyettes, jelenlegi budapesti kormánymegbízott és kollégája, Kispest fejlesztéspolitikai tanácsnoka, Dódity Gabriella sokat tett azért, hogy a kerület megkapja a támogatást. Mivel a Gajda Péter (MSZP) vezette önkormányzat évekig nem kezdte el a munkát, a megújult közösségi teret és parkolót végül csak 2017 szeptemberében adták át. Bár a szétesőben lévő Kossuth téri piac megújítására is égető szükség lenne már – amelyért a Fidesz- KDNP frakció évek óta küzd –, a megnyert támogatásból Gajdáék a parkoló rendbetétele mellett döntöttek.
A Jézus Szíve Templom környezete szintén a TÉR_KÖZ pályázaton nyert mintegy 20 millió forintos támogatásnak köszönhetően újulhatott meg 2015 nyarán, amelyről egyébként Gajdáék lemondtak volna. A támogatás elvesztését a Fidesz-KDNP frakció akadályozta meg.
 
undefined
 
Útfejlesztések
Szintén Dódity Gabriella és dr. György István kezdeményezésére támogatta a Fővárosi Önkormányzat
500 millió forinttal az Ady Endre út 1,1 kilométeres első szakaszának teljes körű felújítását, amely során az útburkolat mellett a villamospályát is kicserélték, és kerékpársávokat is kialakítottak a szakaszon. A Kispestet Kőbányával összekötő Sibrik-felüljáró újjáépítésére is a főváros biztosította a 3,6 milliárdos forrást, amely fejlesztés 2015-ben készült el.  Az állami tulajdonban lévő E-Mobi Elektromobilitiás Nonprofit Kft. fejlesztésének jóvoltából kapcsolódhatott rá Kispest hét ponttal a Budapesten létrejövő környezettudatos elektromos töltőhálózatra 2018-ban. A Vak Bottyán utca az M3-as metró déli szektorának idei felújítása miatti pótlásban érintett szakaszát a főváros vette kezelésbe és újította fel. A jelenleg még szilárd burkolattal nem rendelkező Vasút utca felújítására pedig a kormány adott csaknem 56 millió forintos vissza nem térítendő támogatást az önkormányzatnak. Mostanáig azonban egy kapavágás sem történt az utcában.
 
Megújult nevelési intézmények
A kormány 30 millió forintos támogatásával újulhatott meg végre a Szivárvány Óvoda 2018-ban, az idén megújuló Gyöngykagyló Óvoda felújítását ugyancsak támogatja a kormányzat, több mint 52 millió forinttal. Más oktatási intézményben is megvalósult kormányzati fejlesztés: a Magyar Kézilabda Szövetség 24,5 milliós beruházásában, a kormány „Rekortán pálya fejlesztési programja” részeként kapott a Vass Lajos Általános Iskola 21. századi körülményekhez méltó kültéri rekortán kézilabdapályát.
 
Támogatják a kerületi sportéletet
Egy másik nagy jelentőségű sportfejlesztés is megvalósult idén a kerületben: a Magyar Labdarúgó Szövetség beruházásában, a kormány 220 millió forintos támogatásával teljesen megújult, és 21. századi modern sportteleppé vált az egykori KAC-pálya, amely immár Tichy Lajos Sportcentrum néven várja a mozogni vágyókat.  
 
undefined
 
Jelenleg is több fejlesztés zajlik Kispesten
Hamarosan fogadja a látogatókat a főváros TÉR_KÖZ pályázatán nyert 110 milliós forrásból megújuló wekerlei kispiac. Egyébként, ha a baloldali városvezetésen múlik, ez a fejlesztés sem valósulhatott volna meg.  Három új sport- és szabadidő parkkal is gazdagodik Kispest idén a kormánynak és a fővárosnak köszönhetően. Jelenleg is zajlanak a munkálatok az Eötvös utcai egykori KRESZ-park területén, amely a Fővárosi Önkormányzat 100 millió forintos támogatásával hamarosan a kispestiek kulturált, modern sportolási- és pihenőhelyévé válik. A KÖKI melletti úgynevezett Kúttói erdő felújítását 10 millió forinttal támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Megkezdődött a kormány közel 18 millió forintos támogatásával a Csokonai utcai sportpark kialakítása is, amely várhatóan őszre készül el.
 
Kispesti profi sportját is támogatják
Idén év elejére készült el a Budapest Honvéd FC 4,2 milliárd forintos állami támogatásból épült Dél-Pesti Utánpótlás-nevelési Centruma, amely 120 ifjú tehetségnek biztosít lehetőséget arra, hogy méltó körülmények között tanuljanak, edzhessenek. Már elkezdődött az új Bozsik Stadion építése is, amely 11,8 milliárd forintos állami beruházásban valósulhat meg a jövő év júniusára.
 
Kaphatott volna többet is a kerület 
Egyébként az említett 5 milliárdnál több is érkezhetett volna Kispestre, ha a baloldali városvezetés például nem puskázza el a lehetőséget, hogy külső forrást igényeljenek a kormány Egészséges Budapest Programjából az Egészségügyi Intézet felújítására.
 
forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=