Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.04.02.

A kereskedők állítják: használhatatlan Gajdáék piac-felújítási terve

A kereskedők által korábban már elutasított, átgondolatlan, az árusok és a vásárlók szempontjából is hátrányos, ráadásul azóta elavult 2013-as tervvel próbál 2 milliárd forintot szerezni Gajda Péter (MSZP) polgármester Varga Mihály pénzügyminisztertől a Kossuth téri piac fejlesztéséhez. Jól látható, hogy Gajda látszatintézkedésekkel akarja elterelni a figyelmet a lényegről: évek óta képtelenek rendezni a városközpontban található piac sorsát.
undefined
 
Ha valamihez, ahhoz nagyon ért Gajda Péter, hogy másokra mutogasson az elmaradt fejlesztések miatt. A szocialista városvezető a Kossuth téri piac esetében éppen a kormányt hibáztatja, amiért nem adott pénzt a fejlesztésre az elmúlt években. Még egy egyoldalas levelet is írt Varga Mihály pénzügyminiszternek, amelyben 2 milliárd forintot kér a piac átépítésére. A hír a helyi újságjukban is megjelent, ehhez elő is kapott egy 2013-as tervet, mutatván, hogy ők felkészültek. Aki azonban egy kicsit a dolgok mögé néz, láthatja, hogy Gajda levele pusztán látszatintézkedés, politikai hangulatkeltés, hiszen az általuk lobogtatott terv elavult, annak költségbecslését saját bevallásuk szerint is csak most frissítik, így a levélben szereplő 2 milliárd forint költség is csak hasraütésszerű.
 
Leporolt tervek
A Fidesz-KDNP frakció évek óta azért küzd, hogy készüljön el a Kossuth téri piac átfogó fejlesztési koncepciója. Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok még 2015 év elején kezdeményezte mindezt, de nyolc hónapon át még csak napirendre sem vették a javaslatát. Azt követően alakult egy munkacsoport a DK-s alpolgármester vezetésével, de érdemi előrelépés nem történt a piac felújítása ügyében a hat évvel ezelőtti tervek előszedésén kívül. Mindezt pedig olyan körítéssel tárták a kispestiek elé, hogy itt bizony vannak tervek, amelyeket már csak meg kellene valósítani. Gajdáék szerint ez azért nem történt meg, mert a kormány nem ad pénzt, de a Fidesz-KDNP frakciónak erről teljesen más véleménye van. Ezért most Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok és Fehér Marcella, az önkormányzat Várospolitikai, Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottságának tagja bemutatta ezeket a terveket a kereskedőknek, kikérve a véleményüket. Az eredmény lesújtó.
 
undefined
 
2013-ban készítettek terveket
 
Fotelben álmodott közepes tanulmány
A most a városvezetés által előszedett korábbi, 2013-as terveket néhány árus látta ugyan korábban, de a legtöbb kereskedővel nem is egyeztettek azokról. Azok pedig, akik látták, javarészt nem tartották elfogadhatónak. Menet közben az is körvonalazódott: a kereskedőket kihagyták a tervezési folyamatból. A zöldséges sor kereskedői válaszlevelükben fejtették ki véleményüket a tervek kapcsán. Azt írták, hogy a Lépték Terv Tájépítész Iroda által készített elképzelés nem valósítható meg azok életszerűtlensége, átgondolatlansága és a környezeti hatástanulmányok hiánya miatt. Az embernek az az érzése, hogy egy fotelben álmodtak egy közepes tanulmányt.
– A most előkapott 2013-as terveket a kereskedők nagy része nem támogatja, csak arra jók, hogy a városvezetés az újságjukon keresztül elhitesse a kispestiekkel, foglalkozik a szétesőben lévő piac felújításával. Mindeközben egy használható, átfogó tervet és ütemezést sem tudtak készíttetni. 2013 óta pályázatot sem adtak be a felújításra, és pályázati alapot sem voltak képesek képezni abból a 150 millió forint nyereségből, amelyet a piac termelt az önkormányzatnak – mondta lapunknak Dódity Gabriella.
 
Még kevesebb parkolóhely
Úgy tudjuk egyébként, hogy a piacon nagy a felháborodás, hiszen amellett, hogy az érintetteket kihagyták a tervezésből, számos dolog nem is tisztázott, egyebek mellett az sem, hogy egy esetleges átépítés idején hogyan és hol tudnának árusítani a kereskedők. Ráadásul, a piacon és környékén már így is komoly gondot okoz a parkolás, a most előkapott tervek szerint pedig tovább csökkentenék a parkolóhelyek számát. Megszüntetnék a gépjármű közlekedést a park és a piac között, ezzel lehetetlenné téve a forgalom Pest felé való elvezetését, megszüntetnék az egyetlen Taxi állomást, ellehetetlenítenék az üzletekbe történő áruszállítást, áruellátást – ezt szintén a kereskedők írták le, akik szerint a piac városképi megújítása csak felszínes megközelítés, miközben napi gondjaik vannak: a csatornahálózat rendszeresen eldugul, bűz terjeng, a vízvezetékek folyamatosan eltörnek. Az épületek többsége az 1920-as években épült nagyméretű téglából. Az 1980-as években az épületek sarkait szögacéllal erősítették meg, hogy a fedélszerkezeteket valami megtartsa. Az épületeket a bérlők újítják fel rendszeresen, tartják karban, az önkormányzat nagyobb volumenű munkát 1980 óta nem végzett – áll szintén a kereskedők levelében.
 
Kereskedői vélemények a 2013-as tervek kapcsán:
 
„Megszűnik a parkolóhely a Kossuth tér felől, ami visszaveti a kereskedelmi forgalmat, így az üzlet értéke a tizedére csökken.” Bognár László üzlettulajdonos
 
„Az áruszállítást megnehezíti a park.” Sinkáné Kisberk Rita üzlettulajdonos
 
„Megszűnik az átjárás a boltok között, megnehezedik ezáltal az árusítás, árufeltöltés.” Wosrtry Richárd
 
„Nagyon örülünk a kezdeményezésnek, ami a piac átépítését illeti. Azonban úgy véljük, hogy ezek a tervek korábban és most sem helytállóak. Szívesen együttműködünk az Önkormányzattal egy szebb, korszerűbb piac létrehozásában egy jobban átgondolt és szakmai tapasztalatunkat is figyelembe vevő terv alapján.”
Füredi&Füredi
 
forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=