Dódity Gabriella

Kispesti frakcióvezető

2019.03.07.

Nem kapnak sportpályákat a kispesti ovisok

Miközben a környező kerületekben sorra épülnek az ovi-sport pályák, Kispesten a baloldali városvezetés leszavazta a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezését, hogy különítsenek el 10 millió forintot erre a célra az idei költségvetésből a 145 millió forintos általános tartalék, vagy az egyébként horribilis, 205 millió forintos kommunikáció büdzsé terhére. Vagyis a gyerekekre nincs, de öntömjénezésre futja Gajda Péteréknek…

undefined

A szomszédos Kőbányán minden óvodában, míg a szintén szomszédos Pestszentlőrincen nyár végére szintén minden óvodában megépül a gyermekek egészségét szolgáló, a szabadidő hasznos eltöltésére alkalmas Ovi-sport pálya, miközben Kispesten az önkormányzati fenntartású nevelési intézmények nagy részében poros udvaron bukdácsolnak az ovisok.

undefined

Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok tavaly nyár elején kezdeményezte először, hogy Kispesten is építsenek ovi-sport pályákat, hiszen az Ovi-Foci, Ovi-Sport Program több sportág világszerte sikerrel alkalmazott kispályás rendszeréhez hasonlóan lehetővé teszi, hogy már a 3-6 éves korosztály is intézményesített keretek közt, játékos formában ismerkedhessen meg a sportokkal. Akkor azt a választ kapta Gajda Péter polgármestertől, a pályák túl drágák, és az önkormányzat megnézi, mennyiből tudna ilyen pályákat építeni. Azóta azonban egyetlen hasonló sportlétesítményt sem építettek Kispesten. Csak az egyik kertvárosi óvoda poros udvarát borították be műfűvel, ami természetesen sokkal színvonalasabbá tette az óvoda udvarát, de ez nyilván messze nem ugyanaz, mintha egy sok sportág gyakorlására is alkalmat adó, oktatási rendszert is magába foglaló ovi-sport pályával gazdagodott volna az intézmény. Sőt. A kerületi óvodák udvara sok helyen kopár, poros, néhol még balesetveszélyes is, ezért bőven rájuk férne a fejlesztés. Ezért az idei költségvetés tárgyalásakor a kispesti Fidesz-KDNP frakció módosító javaslatában kezdeményezte, hogy a költségvetésben 10 millió forintot különítsenek el Ovi-sport pályák építésének önrészére, de a baloldali városvezetés nem szavazta meg azt. Elfogadta viszont a kommunikációra a különböző sorokon fellelhető csaknem 50 millió forintos emelést – ez persze lehet akár több is -, így idén már 205 milliót költenek a Gajda Péter körül kialakult rózsaszín pátosz fenntartására.  
- Nem adjuk fel, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kerületi óvodások méltó körülmények között tölthessék a mindennapjaikat, és már egészen kis korban megszeressék a sportot, hiszen ez megalapozza az egészséges és kiegyensúlyozott felnőtt életet is – mondta el lapunknak Dódity Gabriella, aki hozzátette: felháborítónak tartja, hogy miközben Gajda az önfényezésre több mint 200 milliót elkölt, a gyermekek sportolási lehetőségének fejlesztésére nem áldoz. Ráadásul nem is az önkormányzatnak kellene teljes egészében finanszíroznia a beruházást. Nyertes pályázat esetén csupán önrészt kell vállalnia az önkormányzatnak, de az alapítvány jóvoltából a költségek 70 százalékát TAO-ból fedezik.

undefined

Sport, játékos formában

Az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány alapítója, a legendás aranycsapat egykori tagja, Buzánszky Jenő volt. Az alapítvány célja, hogy országszerte, illetve a határokon túli magyarlakta településeken a közszféra támogatásával és magántőke bevonásával biztosított legyen a program elindítása. Az óvónőket egy külön oktatás keretén belül felkészítik arra, hogy szakszerűen, ugyanakkor játékos formában oktathassák ezeket a sportágakat a legkisebbeknek. A 6x12 méteres, multifunkcionális pályákon biztosíthatják a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást labdarúgással, röplabdával, kosárlabdával, kézilabdával, de ügyességi játékokat is lehet rajta gyakorolni. A pályákat egyébként alkalmassá lehet tenni tenisz vagy tollaslabda oktatásra is, de akár atlétikai kör is kialakítható körülöttük. A sportpálya program lényege, hogy a gyerekek játékos formában sajátíthatják el az adott sportágak alapjait.

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

undefined

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=