Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.02.20.

Mennyire érdekli Gajdáékat a zajterhelés?

Úgy tűnik, mégsem érdekli annyira a baloldali városvezetést a kispestiek problémája, holott a legutóbbi képviselő-testületi ülésen Burány Sándor (MSZP-Párbeszéd) Kispest és Kőbánya országgyűlési képviselője arról beszélt, azon dolgozik, hogy csökkentsék az augusztus óta, a repülőgépek új felszállási útvonala miatt megnövekedett zajterhelést. Majd néhány napra rá nem volt ott – ahogyan Gajda Péter (MSZP) polgármester sem – a Fővárosi Önkormányzatban azon a megbeszélésen, amelyen a kerületi vezetőkkel egyeztetettek a cselekvési tervről…

undefined

Ughy Attila (Fidesz-KDNP) a szomszédos XVIII. kerület polgármestere Facebook-oldalán számolt be arról, hogy Tarlós István főpolgármester kérésére a Fővárosi Önkormányzatban jártak a kerületi vezetők, hogy a Liszt Ferenc repülőtér megnövekedett zajterhelésének megszüntetéséről, a 2018 augusztusa előtti állapot visszaállításának lehetőségeiről egyeztessenek. A megbeszélésen Kispest vezetői nem vettek részt, így Gajda Péter polgármester, de Burány Sándor Kispest és Kőbánya országgyűlési képviselője sem jelent meg, holott a legutóbbi testületi ülésen még arról beszélt, hogy ő képviselőként többször is foglalkozott ezzel a problémával. A testületi ülésen egy egy oldalas előterjesztésben próbálták megoldani a kispestiek problémáját: a nyolc, egymondatos „cselekvési terv” három pontja is arról szólt, hogy felveszik a kapcsolatot a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren működő Zajvédelmi Bizottsággal, egyeztetnek a HungaroControlal a légijárrnűvek repülési eljárásainak megváltoztatása érdekében, valamint a repülőteret működtető Budapest Airport Zrt.-vel.  

Ez azért vicces, mert közben a Fővárosi Önkormányzatban a környező kerületek vezetői már arról a több pontos akciótervről egyezettek, amelynek eredményét várják. 

Úgy tűnik, hogy Kispest baloldali vezetését mégsem érdekelte annyira ez a probléma, hogy részt vegyenek ezen az egyeztetésen. Pedig augusztus óta Kispest egyes részein, így Felső-Kispesten is zavaróan hangosak lettek a lakott terület felett elszálló gépek, ez pedig annak köszönhető, hogy 2018. augusztus 16. óta új indulási eljárás van érvényben, közelebb kerültek a repülők a lakott területekhez.  

A Tarlós István által kezdeményezett megbeszélésen egyébként elhangzott, hogy kezdeményezték, hogy a cégek vizsgálják meg az eredeti, augusztus 16. előtti állapot visszaállításának lehetőségét, amennyiben az nem érinti hátrányosan a repülés biztonságát. Továbbá megvizsgálják azt is, hogyan lehet csökkenteni az éjszakai repülések zavaró hatását, illetve úgy alakítani a menetrendet, hogy a repülőgépek keltette zaj minél kisebb mértékben érintse a környék lakóinak éjszakáit.

Ughy Attila Facebook posztjában azt is megemlítette, hogy ők a XVIII. kerületben már a tavaly augusztus 30-i, rendkívüli képviselő-testületi ülésén egyhangú határozatban megszavazták, hogy tiltakoznak a HungaroControl Zrt. eljárása ellen, amelynek következtében növekedett meg a zajterhelés. Továbbá azt is leírta, hogy az egyeztetések és az akcióterv szerinti lépések, illetve a zajmérések az adott területeken folyamatban vannak, és a kiértékelésüket követően, a főpolgármester úrral közösen javaslatot tesznek a kormány illetékes szaktárcája felé.   

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=