Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.02.08.

Kommunikációra plusz 50 millió, az Egészségügyi Intézetnek mínusz 10 millió

A kispesti óvodásokat, bölcsődéseket, fogyatékossággal élőket, hajléktalanokat, a tűzoltóságot és az egészségügyi intézményeket érintő javaslattal igyekezett a Fidesz-KDNP frakció kiegészíttetni az idei költségvetést, de nem jártak sikerrel, miután Gajda Péter felszólította a képviselőket, szavazzanak nemmel. Kommunikációra azonban idén is sokkal több jut, a büdzsét csaknem 50 millióval, immár 200 millió fölé tolták, de a teljes költés lehet, hogy ennél is jóval több. Elindult a kampány…

undefined

Úgy tűnik, hogy idén, a kampányévben minden eddiginél fontosabb a kommunikáció Gajda Péter (MSZP) polgármesternek, hogy továbbra is fenntartsa maga körül a rózsaszín pátoszt. Külön soron nevesítve ugyanis 50 millió forint többletet fedeztünk fel a tévére, újságra, sajtóra, miközben az Egészségügyi Intézet alapellátására 10 millió forinttal kevesebbet szánnak, mint tavaly.

Gajda: Nem jelentős fejlesztések

Tizenkét pontos módosító indítványt nyújtott be a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a Fidesz-KDNP frakció a költségvetés tárgyalásakor. Ebben, egyebek mellett kérték, hogy az óvodák és bölcsődék telephelyenként kapjanak 1-1 millió forintot játékok vásárlására, emeljék vissza a tavalyi 110 millió forintra az Egészségügyi Intézet alapellátásra szánt büdzséjét. Különítsenek el 10 millió forintot ovi-sport pályák létesítésére, 10 millió forintból indítsák újra a wekerlei ablakcsere programot, 40 millió forintot különítsenek el a Berzsenyi utcai felnőttorvosi rendelő felújítására, több pénzzel támogassák a polgárőrséget, a Misszió Alapítványt, a tűzoltóságot, és adjanak egy millió forint támogatást a fogyatékkal élőket gondozó Gyöngyszemek Alapítványnak is. Kezdeményezték, hogy a többi egyházi iskolához hasonlóan az Ady Endre Református Általános Iskola is kapja meg az 1 millió forintos támogatást, a Kispesti Mentőalapítványnak 4 millió forintot javasoltak egy mellkaskompresszor vásárlására, valamint kezdeményezték, hogy 5 millió helyett 20 millió forintot kaphasson a Kispesti Női Kézilabda Klub. Az átcsoportosítást a minden eddiginél magasabbra rúgó kommunikációs büdzséből és a 145 millió forint általános tartalékból próbálták megvalósítani. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) frakcióvezető elmondta, csupán a költségvetés egy százalékának átcsoportosítására tettek javaslatot, többek között a kispesti gyerekek és az egészségügyi ellátórendszer érdekében. Gajda Péter ekkor úgy fogalmazott: „Ha ilyen elenyésző összegről van szó, akkor nem jelentős fejlesztések, így nyilván le is lehet szavazni. Kérem, szavazzanak nemmel”. És ezt a baloldali képviselők meg is tették. 

Mindent a kommunikációért 

Úgy látjuk, elkezdődött a kampány, ezért a baloldali városvezetésnek a kommunikáció a legfontosabb. Több mint 50 millióval emelkedett ugyanis a médiára, sajtóra, kommunikációra szánt összeg – legalábbis azon a három soron, amelyből kivehető ez az információ. Így a tavalyi, csaknem 150 millió forint helyett az idei évben már több mint 200 millió forintot költenek arra, hogy fenntartsák a Gajda Péter (MSZP) polgármester körül kialakult rózsaszín pátoszt.  Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) a képviselő-testületi ülésen megjegyezte, hogy Gajda Péter azt ígérte abban az évben, amikor duplájára emelték például a Kispest TV támogatását, hogy hamarosan visszamegy a korábbi mértékre, azaz húszmillió forint körüli értékre. Ez nem történt meg, sőt, azóta folyamatosan emelkedik a kommunikációra szánt összeg, amely véleménye szerint aránytalanul magas.  

Gajda Péter válaszában elmondta, hogy azért növekedik idén a kommunikációs költség, mert a Kispest újság az eddiginél sűrűbben jelenik majd meg, várhatóan nagyobb példányszámban. Vagyis, a kampányévben még többször találkozhatnak majd a kerületiek Gajda arcával az újságban. S teszik mindezt úgy, hogy az önkormányzat médiafelületein gyakorlatilag csak a baloldali képviselők kaphatnak helyet. Korábban többször szerette volna elérni a jobboldali frakció, hogy a médiafelületek elosztásakor legyen figyelemmel az önkormányzat a választási eredményekre és arányosan adjon helyet a választásokon mandátumot szerezett jelölő szervezeteknek, ez a mai napig nem sikerült. Az országgyűlési kampányban egyébként pénzbírsággal is sújtotta emiatt a kerületet a Választási Bizottság.

undefined

A baloldali városvezetés nem fogadta el a Fidesz-KDNP tanácsnoki beszámolóit, így Szathury Kolosét, Dódity Gabrielláét és Lazányi Ferencét sem

Kevesebb támogatás az óvodáknak és bölcsődéknek

Miközben a választási évre tovább turbózták a Gajda-propagandára szánt büdzsét, a jelek szerint nem tartották fontosnak például az óvodák és bölcsődék plusz támogatását sem. A mostani költségvetésben pedig ismét leszavazták, hogy kapjon valamennyi óvoda és bölcsőde 1-1 millió forintot játékok és fejlesztőeszközök vásárlására. Holott az, hogy dologi kiadásokra nagyon kevés, vagy egyáltalán nem jut, szerepelt az Árnyas óvoda vezetőjének beszámolójában is, aki további problémákra is felhívta a figyelmet, többek között arra is, sokszor a szülők és az alapítványok segítségével tudják csak fejleszteni az óvodát. Nem véletlenül kezdeményezte tavaly a Fidesz-KDNP frakció az intézményeknek adott egy-egy millió forintos támogatást. Amikor Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok végigjárta az óvodákat és bölcsődéket, hogy felmérje azokat – ezt egyébként egy 60 oldalas anyagban, fotókkal illusztrálva át is adta Gajdának –, az épületek leromlott állapota és a sok helyen hiányos infrastruktúra mellett azzal szembesült, hogy sokszor a szülők és alapítványok segítségével tudnak csak új játékokat vásárolni.

Kevesebbet kap az Egészségügyi Intézet is 

A tavalyi évhez képest 10 millió forinttal kevesebbet kap az Egészségügyi Intézet is az alapellátási feladatokra, miközben az elavult műszerek cseréje sok helyen már nagyon indokolt lenne. A tüdőgyógyászati röntgen digitalizálása és egy új kardiológiai ultrahang készülék vásárlása is szükséges az intézménynek – mondta el Dódity Gabriella, aki a javaslat kapcsán vele vitázó MSZP-s frakcióvezetőnek hozzátette: a 12 milliárd forintos költségvetéshez képest nevetséges összegről van szó a kispestiek egészsége érdekében. A baloldali többség azonban ezt a minimális összeget sem szavazta meg. Amúgy az épületre is ráfér a felújítás, a földszint rendbetétele már a tavalyi évre is be volt tervezve, de idén, a választások előtt már fontossá vált ez is, Gajda Péter meg is jegyezte: ez lesz az egyik legnagyobb beruházás idén. Azt már csak mi jegyezzük meg, költhettek volna többet is kormányzati segítséggel, ha nem rontják el a támogatáshoz szükséges igényfelmérő lapot. 

Megint nem javította ki a hibát a VAMÜSZ

Képviselői kérdésként Dódity Gabriella felszólította a polgármestert, hogy a Vass Lajos Általános Iskola ebédlőjét sürgősen tegyék rendbe, mielőtt baleset történik. Fotókon mutatta be a képviselő, milyen állapotban van a beázástól a mennyezet, eső idején vödrökben kell gyűjteni a vizet. Az iskolák fenntartója ugyan az állam, de néhány helyen a konyha és az ebédlő az önkormányzaté maradt, így a Vass Lajos iskolában is. Dódity Gabriella elmondta, az MSZP-s képviselő, a VAMÜSZ vezetője Kránitz Krisztián rendre kimegy és nézegeti az omló vakolatot, de hosszú hónapok óta nem történik semmi.

Politikai színjáték 

Hosszas vitát generáltak a baloldali képviselők a tanácsnoki beszámolók kapcsán. Míg Gajda Péter egy évvel ezelőtt ugyanezen beszámolók tárgyalásakor úgy fogalmazott, köszöni minden tanácsnoknak a munkáját, és örül, hogy komolyan vették a feladataikat, az idei kampányévben már nem fogadták el a három Fidesz-KDNP-s – Szathury Kolos közterületi, Lazányi Ferenc humánpolitikai és Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai – tanácsnok beszámolóját.

undefined

2018-ban számos fejlesztés indult a kerületben, közte a Szivárvány Óvoda felújítása, ahol mosolyogva köszönte meg Gajda Péter Dódity Gabriellának a munkáját és a segítségét, amelyet az intézmény felújításához nyújtott. Együtt vágták át a szalagot az igazgatóval, ennek ellenére nem fogadták el a beszámolóját 

Főleg utóbbi kapott méltatlan támadásokat, holott beszámolójából kiderül: idén közel negyed milliárd forint külső, kormányzati, vagy fővárosi támogatás érkezett a kerületbe. Vinczek György MSZP-s alpolgármester meg is jegyezte, sokat dolgozott a képviselő, tette a dolgát. És a fotókon is úgy látszik, Gajda Péter is mosolygott a szalagátvágásokon Dódity Gabriella mellett, amikor közösen átadták a kormányzati támogatással megújul Szivárvány Óvodát, vagy a képviselő által Kispestre hozott kültéri kézilabdapályát. Hiába, elkezdődött a kampány…

undefined

A Vass Lajos Általános Iskola udvarán, kormányberuházással készült rekortán kézilabdapálya átadóján is elismerte a polgármester Dódity Gabriella munkáját. Idén további négy kormányzati támogatással készült fejlesztést kellene átadnia Gajdának a fejlesztéspolitikai tanácsnokkal közösen, aki sokat tett a Csokonai utcai sportpálya, a Kúttói Erdő, a wekerlei kispiac valamit az Eötvös utcai Kresz-park fejlesztéséért...Ennek ellenére tétlenséggel vádolják.

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=