Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2019.01.15.

Ismét előkerült Gajda régi-új fegyvere: a kormányra mutogat

Kétmilliárd forintot kért Gajda Péter (MSZP) polgármester a pénzügyminisztertől a Kossuth téri piac rendbetételére. Nehezen értelmezhető ez másként, mint kampányfogásként, hiszen a kormány nemrég vállalt át 1,8 milliárd forint adósságot Kispesttől, Gajdáék tavaly újabb 1 milliárd forint hitelt vettek fel. Közben évről évre több százmillió forintos pénzmaradványt és fejlesztési tartalékot görget maga előtt az önkormányzat. Vagyis pénz lenne, mégsem láttunk mind a mai napig átfogó tervet, elképzelést sem a piac felújítására, amelyre még csak pályázatot sem adtak be a Fővárosi Önkormányzathoz.

undefined

Ismét a kormányra mutogat Gajda Péter (MSZP) a Kossuth téri piac kapcsán. A szocialista polgármester kétmilliárd forintot kért a piac felújítására a Varga Mihály pénzügyminiszterhez intézett levelében. Kispest baloldali polgármesterének levele azt sugallja, hogy csak azért nem valósult meg az elhanyagolt és lepusztult állapotú Kossuth téri piac rendbetétele, mert a kormány két éve nem ad fejlesztési forrást, támogatást Kispestnek. Nézzük a tényeket!

Emlékeztetőül: a kormány 2013-ban átvállalta az azt megelőző tíz év szocialista városvezetése által felhalmozott 1,8 milliárd forintos adósságot, de Gajda Péter 2017-ben újabb 1 milliárdos hitelt vett fel. Ez már önmagában közel 3 milliárd forintos segítséget jelent Kispestnek. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy amíg Gajda Péter szerint a Kossuth téri piac csak viszi a pénzt, addig az önkormányzat vagyonkezelőjének kimutatásai teljesen más képet mutatnak: az elmúlt években közel 150 millió forint nyereséget termelt a Kossuth téri piac a vagyonkezelőnek. Felmerül tehát a kérdés, hogy hová megy el a pénz, és az elmúlt években miért nem képeztek belőle akár egy önrészt egy lehetséges pályázathoz? 

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy az önkormányzat évről-évre több százmillió forintos pénzmaradványt és fejlesztési tartalékot görget maga előtt érthetetlen, hogy miért nem készült el évek óta még egy átfogó fejlesztési koncepció sem, amellyel lehetne pályázni a piac felújítására. Ott van például a Fővárosi Önkormányzat Tér_Köz pályázata, amelynek segítségével újul most meg épp a wekerlei kispiac, de a Kossuth térire még csak pályázatot sem nyújtottak be. Igaz, ha rajtuk múlt volna, a wekerleire sem pályáztak volna, ezt csak a Fidesz-KDNP frakció nyomására tették meg. És nyertek… 

És azt is érdemes számításba venni, hogy számos kormány, illetve főváros által támogatott felújítás tehermentesíti az önkormányzatot. Ilyen például a fővárosi támogatással megújuló wekerlei kispiac, és Eötvös utcai KRESZ park, a kormányprogram keretében megújuló KAC pálya, a szintén kormányprogram keretében megépült kézilabdapálya a Vass Lajos Általános Iskolában, a kormány támogatása mellett megújult Szivárvány Óvoda, és a hamarosan, szintén kormányprogram keretében a Csokonai utcában megvalósuló sport- és szabadidő park is. Vagyis egyáltalán nem igaz, hogy a kormány, vagy ahogy Gajdáék sugallják, a „Fidesz” nem támogatja a kerületet. Támogatta volna a kormány az Egészségügyi Intézet fejlesztését is az Egészséges Budapest Program részeként, de Gajdáék ezt a lehetőséget is elszalasztották, mert azt jelezték a minisztérium részére, hogy a felújításra rendelkezésre áll az önkormányzatnál a forrás. Mert pénz van, amire akarják, a tavalyi költségvetésben például közel 150 millió forintos kommunikációs forrást találtunk a különböző költségvetési sorokon. Fentiek okán a pénzügyminiszternek szánt levél hangulatkeltésre szinte tökéletesen alkalmas, de érdemes a dolgok mögé nézni. 

Tovább ront a nagy buzgalom hitelességén, hogy Gajdának – aki 2002-ben már alpolgármester volt, 2006-tól pedig Kispest polgármestere – közel 20 éve lett volna arra, hogy érdemleges lépéseket tegyen a Kossuth téri piac rendbetételéért. Ehelyett mit tapasztaltunk csak az elmúlt néhány évben?

  • Évek óta nem láttunk az önkormányzat részéről átfogó, és nem utolsósorban átgondolt fejlesztési koncepciót, tervet a piac megújítására és annak kivitelezésére, amellyel lehetne pályázni forrásért, noha ezt a Fidesz-KDNP frakció már 2015-ben is, és azóta is szorgalmazza. Előterjesztésüket közel 8 hónapon át napirendre sem vette Gajda.
  • Amennyiben jól gondoljuk, a koncepció és kész tervek hiánya is magyarázata lehet annak, hogy a főváros piacai sorra megújultak az elmúlt években, csak a kispestin állt meg az idő.
  • Az MSZP-s képviselő, Somogyi Lászlónéhez köthető cég 8,4 millió forintért újította fel a kereskedők mellékhelyiségét, amely összegért akkori becslések szerint egy 50 négyzetméteres házat is fel lehetett építeni szerkezetkészre. A beruházás vizsgálatát a Fidesz-KDNP frakció is szükségesnek látta, hiszen a szomszédos kerület vagyonkezelője a hivatalos TERC program használatával 2 millió forinttal olcsóbbra árazta be ugyanazt a munkát.
  • „Járjon másik piacra!” – ezt válaszolta Gajda Péter egy, a piac állapotát szóvá tevő, a fejlesztéseket sürgősségére rámutató kispesti lakosnak. Pedig a piac állapotával, és a be nem tartott ígéreteivel már akkor mások is szembesítették a Gajdát.
  • Gajdának azt a kijelentését, hogy a Kossuth téri piac inkább csak viszi a pénzt, a kereskedők is kikérték maguknak, de a számok is mást mutattak: a piac közel 150 millió forint nyereséget termelt az elmúlt években az önkormányzatnak, pontosabban annak vagyonkezelőjének.
  • Mindeközben évekig elszámolási vita zajlott az önkormányzat és a piac társasházai között, az önkormányzat 2007 óta nem fizetett közös költséget. Gajdáék viszont ahelyett, hogy a jogerős bírósági végzés után kifizették volna a tartozást, megvárták a végrehajtást, ennek eredményeként – a kamatokon kívül – összességében 1,7 millió forintos teljesen felesleges pluszköltsége keletkezett az önkormányzatnak.
  • Az elhanyagolt Kossuth téri piacon számos baleset is történt az elmúlt években, a legutóbbit követően is kiütközött a hanyagság és látszatmegoldás: csak azt a lépcsőt tette rendbe a VAMÜSZ, ahol az idős asszony lábát törte, a mellette lévő, legalább ugyanolyan balesetveszélyes feljáróhoz hozzá sem nyúltak.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=