Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2018.09.28.

Kispesti abszurd: most van lakás vagy nincs lakás?

A jelek szerint ismét a média nyomása kellett ahhoz, hogy a baloldali városvezetés intézkedjen egy Kispesten élő, kilakoltatás előtt álló családról. Az édesanya egyedül neveli autista, epilepsziás, végbélrákos fiát, és az önkormányzattól kért segítséget, hogy szociális lakáshoz juthassanak. Gajda Péterék (MSZP) azonban korábban elutasították őket, mondván, nem laknak három éve a kerületben. Később az RTL Klub riportjában már azzal indokolták a döntést, hogy nincs kiadható üres lakás. Pedig tudomásunk szerint több is van. Végül magyarázkodásba kezdtek Gajdáék egy sajtóközleményben…

undefined

Úgy tűnik, hogy előremenekül a baloldali városvezetés, mintha egy sajtóközleménnyel szépíteni lehetne a tényeken. A több pontos magyarázkodás ugyanis több érdekes dolgot is tartalmaz, elfedve azt, hogy ismét elutasítottak egy segítségre szoruló kerületi lakost.

Szlavkovszki Magdolna egyedül neveli 18 éves autista, epilepsziás, végbélrákos fiát. A lakásukat elárverezték, kilakoltatásuk előtt többször is segítséget kértek az önkormányzattól, hogy szociális bérlakásba költözhessenek. Az RTL Klub riportjában az egyedülálló anyuka elmondta, hogy először azért utasították el a kérelmüket, mert nem élnek három éve Kispesten, ami feltétele a lakáspályázatnak.


De azt már nem ajánlották fel nekik, hogy rendkívüli élethelyzetük miatt hat hónapra átmeneti lakáshoz juthatnak, amelyhez ez a kitétel nem szükséges. „Vigaszdíjként” 100 ezer forint felajánlást tett Gajda Péter (MSZP) polgármester mondván, reméli, hogy az egyébként összegyűlt adományokkal együtt meg tudják oldani a lakhatási problémákat. Az RTL klubot pedig levélben arról tájékoztatta a szocialista városvezető, hogy az önkormányzatnak 458 szociális bérlakása van a kerületben, de „Az önkormányzat nem rendelkezik olyan szabad ingatlannal, amit kiutalhatna.”

Mégis van üres lakás?

Mindez azért is nagyon érdekes, mert a Corvin krt. 4. számú házban két üresen álló önkormányzati ingatlan is található, az egyiket évek óta nem lakják. Minderről a ház gondnoka, Csík Anikó beszélt az RTL Klub Házon kívül című műsorában, és a helyszínen meg is mutatta azokat. Csík Anikó elárulta valaki megkapta a lakást, amelybe bejárkált még azelőtt, hogy övé lett volna, majd eltűnt, a postaládájába pedig csak ömlenek, kiömlenek a levelek a VAMÜSZ-től. Úgy tudjuk, a lakáson tetemes, csaknem egymillió forintos tartozást is felhalmozott az önkormányzat vagyonkezelője felé az illető, ami ebből a szempontból ugyan nem meghatározó, de azt jól mutatja, a VAMÜSZ-ben hogyan mennek a dolgok. A másik, jelenleg üresen álló lakásból pedig a gondnok tájékoztatása szerint három hónapja költözött ki az évek óta ott lakó személy. Úgy tudjuk egyébként, hogy az illetőnek nem csupán a neve azonos, hanem arcvonásai is nagyon hasonlóak az egyik önkormányzati dolgozóéhoz, aki nem mellékesen sokszor szerepel Burány Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő oldalán a politikus közösségi oldalán. Persze lehet, hogy mindez csak a véletlen műve. Csík Anikó egyébként úgy tudja, volt már, aki azóta megnézte az ingatlant, de nem fogadta el azt. Vagyis csak ebben a lépcsőházban két üres önkormányzati lakás található, ami úgy tűnik cáfolhatja Gajda Péter azon állítását, nem tudnak segíteni, mert nincs lakás. Érdekes, és meglepő fordulat, hogy aznap, amikor az RTL Klub Házon kívül című esti műsorában tovább firtatták ezt a kérdést, délelőtt sajtóközleményt adott ki az önkormányzat, amelyben már azt írják, hogy a kilakoltatás időpontjáig nem tudnak kiutalni üres lakást az asszonynak.


Nem egyedi eset

 De nem ez volt az első eset, hogy nem segített az önkormányzat. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) képviselő – aki szintén látta az RTL Klub első riportját – felháborítónak tartja, hogy Gajda Péterék egyetlen tollvonással elintéznek olyan eseteket, amelyekben azonnal lépniük kellene. Dódity Gabriella – akit egyébként az RTL Klub Híradója is megkeresett a kerületi önkormányzati lakások ügyében – egyébként már többször is jelezte, hogy az ingatlanokat nem értékesíteni kellene, hanem bérbe adni a rászoruló kispestieknek. Mint azt a képviselőtől megtudtuk, az elmúlt időszakban a Fidesz-KDNP frakció igyekezett kikérni az önkormányzattól az üres lakások listáját, ezt azonban mostanáig nem adták ki nekik.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=