Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2018.09.01.

Megújult néhány óvoda a nyáron

Megérte a sok éves küzdelem, idén nyáron számos elmaradást pótolt az önkormányzat az óvodákban. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok az elmúlt években folyamatosan küzdött azért, hogy nagyobb figyelmet kapjon az óvodák és bölcsődék felújítása. Az intézményekben uralkodó áldatlan állapotokról egy 60 oldalas, fotókkal tarkított javaslatcsomagot is készített, amelyet Gajda Péter (MSZP) polgármesternek adott át. Most a Mézeskalács Óvoda, a Zöld Ágacska Óvoda, a Tarkabarka Óvoda, és 30 milliós kormányzati támogatással a Szivárvány Óvoda is megújulhatott.

undefined

Deszka nélküli wc, beázott csoportszobák, leesett csempék, gyér világítás és ’70-es éveket idéző konyhák, mosókonyhák – ezek jellemezték a kispesti óvodák és bölcsődék jó részét. Dódity Gabriella az áldatlan állapotokról egy anyagot készített, amelyben részletesen leírta, melyik intézményben milyen munkálatokra lenne szükség, miután körbejárta az óvodákat és a bölcsődéket. Ezt a 60 oldalas javaslatcsomagot Gajda Péter (MSZP) polgármesternek át is adta idén év elején.

undefined

A Szivárvány Óvoda ablakai már nagyon rossz állapotban voltak, sokat nem lehetett kinyitni, vagy becsukni. Most kormányzati támogatással kicserélték az összes nyílászárót

undefined

– Örömmel látom, hogy az általam összeállított, és Gajda Péter polgármesternek átadott javaslatcsomagból már sok minden megvalósult, annak ellenére, hogy korábban úgy tűnt, kéréseim süket fülekre találtak. Óriási eredménynek tartottam már azt is, hogy sikerült elérni, 2017 óta a korábbi 100 millió forint helyett immár 500 millió forintot fordít az önkormányzat évente a felújításokra. Ebből nagyon sok munkát el lehet végezni, de rengeteg még a feladat. Bízom benne, hogy a megújult épületekre a karbantartásért felelős, Kránitz Krisztián MSZP-s képviselő által vezetett VAMÜSZ a jövőben jobban odafigyel majd. Az intézménylátogatásaim során ugyanis kiderült, sok probléma abból adódott, hogy a karbantartási munkálatokat nem, vagy nem megfelelően végezték el, de arra is van példa sajnos, hogy a legegyszerűbb feladatok elvégzésére is akár éveket kell várni, sokszor pedig az a válasz, nincs rá pénz, holott közel kétszáz millió forintos pénzmaradvánnyal zárta a VAMÜSZ a tavalyi évet. Ez az óvodák és bölcsődék esetében el nem végzett feladatokat is jelent – mondta el lapunknak Dódity Gabriella, aki figyelemmel kíséri a felújításokat. Ellátogatott például a 30 millió forintos kormányzati támogatással megújuló Szivárvány Óvodába is, ahol kiépítették a napelemes rendszert, ablakokat cserélnek és külső szigetelést is kap az épület – ezek is szerepeltek a javaslatcsomagjában, ahogyan a Tarka-barka óvoda udvarának átépítése, valamint energetikai korszerűsítése, illetve a Zöld Ágacska óvoda vizesblokkjának építészeti-gépészeti megújítása, és az udvar újjáépítése is. A Mézeskalács Művészeti Modell Óvoda Kelet utcai tagintézményének felújítása során idén a vizesblokk, valamint a konyha teljes rendbetételére került sor. A Beszterce utcai tagóvodában pedig, az átfogó felújításnak köszönhetően elvégezték a két vizesblokk és a két öltöző teljes építészeti, gépészeti és elektromos korszerűsítését, a folyosón és a konyhában a csatlakozó közművezetékekkel együtt kicserélték a padlóburkolatot, az udvari játszóeszközök alatt pedig ütéscsillapító gumitéglákat helyeztek el. Ezek szintén mind szerepeltek a fejlesztéspolitikai tanácsnok javaslatcsomagjában.

undefined

A Gyöngyszem Bölcsődében a felújításig szinte minden az eredeti, 1982-es átadáskori állapotot idézte

Idén nyáron elkezdődött a talán egyik legrosszabb állapotban lévő Gyöngyszem Bölcsőde és a Wekerlei Tipegők Bölcsőde felújítása is – utóbbiban azonban egyelőre a borzalmas állapotban lévő mosókonyhát nem sikerült megújítani.

undefined

A Wekerlei Tipegők Bölcsőde konyhája miatt az ÁNTSZ is rendre kifogást emelt. Az intézményben több dolgot is felújítottak, ám a gyalázatos állapotú mosókonyha rendbetétele már nem fért bele.

undefined

– Minden felújításnak nagyon örülök, de a legmegnyugtatóbb az volna, ha az önkormányzat a lehető legrövidebb időn belül valamennyi intézményben felszámolná a nem világító lámpatesteket, az érintésvédelmi szempontból veszélyes villanyhálózatokat, penészes falakat, balesetveszélyes burkolatokat, bútorokat, és az eddiginél sokkal több jutna játékok vásárlására is. Mi a jövőben is ezen leszünk – mondta lapunknak a képviselő.

undefined

 A Bokréta Bölcsődében teljesen elavult a világítás. Sokszor az izzó, vagy fénycső cseréje sem megoldás, mert hamar kiég, vagy a lámpatest egyáltalán nem is működik

undefined

A Százszorszép Óvoda vizesblokkja 35 éves, eredeti állapotú és a szivárgó vízvezeték miatt a falak is penészesek

undefined

Sok helyen a legapróbb karbantartási, javítási munkákra is hosszú ideig kellett várni. A Gyöngyszem Bölcsődében például több helyen nem volt wc deszka az illemhelyiségekben

undefined

A Mézeskalács Óvoda Beszterce utcai tagintézményében régóta kérték és várták az udvar, valamint az illemhelyiségek rendbetételét. Korábban az öreg vizesblokkból áradó erős szagot a gyermekek ruhái is átvették

undefined

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=