Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2018.07.24.

Egy lépéssel közelebb a megoldáshoz a Határ úton

Több pavilont és a metrófeljárat melletti sátrat is elbontottak a Határ úti buszmegálló területéről, amelyek évek óta akadályozzák a felújítási munkálatok befejezését és a terület átadását.

undefined

Elbontották a Határ úti végállomáson a közterület-használati engedély, tehát jogalap nélkül évek óta a közlekedési csomópont felújítási munkálatainak befejezését, ezzel a terület átadását is akadályozó sátrat, és a pavilonok egy részét. Ezzel talán a tér és a buszmegálló is egy lépéssel közelebb került a kaotikus állapotok felszámolásához.

Mint arról lapunk is többször beszámolt, a beruházás tervezését még 2012-benmegvalósítását pedig 2015-ben kezdte meg a Fővárosi Önkormányzat dr. György István, akkori főpolgármester-helyettes és munkatársa, Dódity Gabriella, jelenlegi kispesti fejlesztéspolitikai tanácsnok kezdeményezésére. Akkor a kereskedők nagy részével meg is állapodtak abban, hogy még 2014-ben elhagyják a területet. A legtöbb pavilontulajdonos el is fogadta, hogy egy tulajdonosnak, mint ahogyan egy bérbeadott lakás tulajdonosának is, jogában áll meghatároznia, meddig kívánja bérbe adni az ingatlanját, ebben az esetben a buszmegálló területét. Néhányan azonban jogellenesen, közterület-használati engedély nélkül is ott maradtak, nem törődve azzal, hogy Dél-Pest közlekedési csomópontjának felújítását hiúsítják meg ezzel. (Ezekről ittitt és itt olvashat.)

Dr. György István – aki 2014 óta Budapest kormánymegbízottja – még 2016-ban megküldte a BKK részére jogi állásfoglalását, amellyel meg lehetne oldani a helyzetet. Eszerint a Fővárosi Önkormányzatnak a terület tulajdonosaként kellene fellépnie az engedély nélkül továbbra is a közterületen tartózkodó kereskedőkkel szemben, akik pavilonjait hatósági tanú, vagy közjegyző jelenlétében el lehetne bontani, hiszen a beruházás befejezése csak így biztosítható. Az ehhez fűződő közérdek pedig álláspontja szerint magasabb rendű. 

Burány és Hiller látszatmegoldása

A tavaszi országgyűlési választás kampányában Kispest szocialista képviselői, Burány Sándor (aki azóta átült a Párbeszéd parlamenti frakciójába) és Hiller István Gajda Péter (MSZP) polgármesterrel közösen sajtótájékoztatót tartottak a szakadó esőben, ahol bejelentették: kezdeményezik, hogy a Határ úti buszvégállomás legyen Kispest része, és majd a kerület rendet tesz a területen. Azóta bebizonyosodott, hogy ez csak kampányfogás volt, hiszen se Burány, se Hiller nem ment el az Országgyűlés Igazságügyi Bizottságának ülésére, amelyen az előkészítetlenül beadott beadványukat tárgyalták volna.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=