Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2018.07.23.

Ovi-sport pályákat építenének Kispesten

Az egészséges életmódra nevelést, a rendszeres sportot nem lehet elég korán kezdeni. A kormány is arra törekszik az elmúlt években bevezetett egészségvédő intézkedéseivel, hogy a felnövő generáció sokkal egészségtudatosabb, ezáltal egészségesebb legyen. Ezen dolgozik Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok is, aki az Ovi-sport Közhasznú Alapítvány elnökével, dr. Molnár Andreával arról tárgyalt, hogy a lehető legtöbb kispesti óvoda udvarára a foci, a kézilabda és a röplabda alapjainak játékos formában történő elsajátításához alkalmas sportpálya épülhessen.

undefined

Az Ovi-Foci, Ovi-sport Program több sportág világszerte sikerrel alkalmazott kispályás rendszeréhez hasonlóan lehetővé teszi, hogy már a 3-6 éves korosztály is intézményesített keretek közt, játékos formában ismerkedhessen meg a sportokkal. Az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány alapítója, a legendás aranycsapat egykori tagja, Buzánszky Jenő volt. Az alapítvány célja, hogy országszerte, illetve a határokon túli magyarlakta településeken a közszféra támogatásával és magántőke bevonásával biztosított legyen a program elindítása. Célja, hogy az óvónőket egy külön oktatás keretén belül felkészítsék arra, hogy szakszerűen, ugyanakkor játékos formában oktathassák ezeket a sportágakat a legkisebbeknek. A 6x12 méteres, multifunkcionális pályákon biztosíthatják a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást labdarúgással, röplabdával és kézilabdával. A pályákat egyébként alkalmassá lehet tenni tenisz vagy tollaslabda oktatásra is, de akár atlétikai kör is kialakítható körülöttük. A szomszédos Kőbányán például már minden óvodában található ilyen pálya, de országszerte is egyre több helyen használhatják az óvodások.

- Javaslatot tettem a városvezetésnek, hogy Kispest vegyen részt a programban, egyúttal írtam az óvodavezetőknek, hogy felmérjem az igényeket. A válaszaikból egyértelműen látszik, hogy van erre igény. Nyertes pályázat esetén önrészt kell vállalnia az önkormányzatnak, de az alapítvány jóvoltából a költségek 70 százalékát TAO-ból fedezik. Bízom benne, hogy minél több kispesti gyereknek lesz lehetősége az Ovi-sport pályákon játszani és fejlődni – mondta Dódity Gabriella, aki lapunknak azt is elárulta, azért is tartja fontosnak ezt a programot, mert sajnos számos kerületi nevelési intézményben nem megfelelő körülmények között töltik a mindennapjaikat a legkisebbek. Ezzel akkor szembesült, amikor az óvodák és bölcsődék állapotáról szóló, csaknem 60 oldalas összeállításhoz – amelyet Gajda Péter polgármesternek adott át - végigjárta az intézményeket. Sajnos sok helyen azt látta, hogy az udvar balesetveszélyes, feltöredezett a beton, hiányosak a játékok és megfelelő árnyékolók hiányában esőben és napos időben sem tudják kivinni az udvarra a gyerekeket. 

Az egészséges életmódra ösztönzés

A mindennapos sport elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez, az egészségtudatos életmódot és a rendszeres testmozgást már gyermekkorban el kell kezdeni. A kormány célja is az egészséges életmódra nevelés, ezért vezette be 2012-ben, felmenő rendszerben a mindennapi testnevelés órákat. A 2011-ben bevezetett chips-adó elősegítette, hogy a bizonyítottan sok cukrot, sót, koffeint vagy egyéb egészségkárosító anyagot tartalmazó élelmiszerekből, üdítőkből minél kevesebbet fogyasszanak az emberek, illetve a gyártók változtassanak e termékek receptúráin. Emellett ellenőrzik a menzák és az iskolai büfék kínálatát is, hogy a fejlődő szervezet minél több egészséges tápanyagot kapjon.

Magyarországon egyébként az 1980-as évek után kezdett növekedni a túlsúlyosak és elhízottak aránya. Míg 1988-ban a felnőttek 16 százaléka, addig 2014-re már a duplája küzdött jelentős súlyfelesleggel. Egy 2014-es felmérés szerint az elhízott emberek több mint fele, 54 százaléka naponta 10 percet sem szánt testmozgásra. Ráadásul a problémák gyerekkorban kezdődnek. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke 2016-ban arról beszélt, hogy Magyarországon minden ötödik gyerek túlsúlyos, és ezzel sajnos vezetjük az Európai Uniós statisztikát.   

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=