Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2018.06.08.

Pályázat lenne, csak terv nincs a felújítandó épületekhez

Az Eötvös iskola előtti sétálórész megújítása kapcsán hirdettek lakossági fórumot, amelyen mindenki elmondhatta, hogy milyen közösségi térre vágyik. Az önkormányzat ugyanis ezzel a területtel is pályázik a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatán. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok szerint minden fejlesztés nagyon fontos, de szerinte a Kossuth téri piac megújításával is kellene, hogy induljon az önkormányzat a pályázaton. Ehhez azonban kész tervekre volna szükség.

undefined

A Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatára beadandó koncepcióterv elkészítéséhez kérték a lakosság véleményét minap az Eötvös utca – Kosárfonó utca – szerviz út, valamint az Eötvös József Általános Iskola által határolt terület megújítása kapcsán. Úgy tűnik, hogy csak kevesekhez jutott el a fórum híre, mert elég kevesen mentek el rá.

undefined

Akik ott voltak, elmondták, hogy a legégetőbb probléma az, hogy a Kosárfonó utca teljes szakaszán nincs elkülönítve a járda és az úttest, amely a gyerekek számára balesetveszélyes, az állandó benzingőz pedig ártalmas az egészségre. Kérték, hogy a tervezéskor ezt vegyék figyelembe, és zárják ki az autókat az utca ezen szakaszáról. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a lakók szeretik ezt a területet, hiszen sok a lombos fa, és nagy a terület. A tervek kapcsán ötletként felmerült a zöld terület bővítése, a megmaradó burkolat világosabbra cserélése, szabadtéri sporteszközök, padok, árnyékolók kihelyezése, a közvilágítás fejlesztése, játszótér kialakítása, de szóba került az is, hogy nincs focipálya sem a közelben. Felmerült igényként az iskola focipályájának felújítása és megnyitása a nagyközönség előtt hétvégente.

undefined

Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok – aki szintén részt vett a lakossági fórumon –, lapunknak elmondta, hogy minden fejlesztés egyaránt fontos és támogatandó, ugyanakkor szerinte a Kossuth téri piac megújítására is be kellene adni a pályázatot, ehhez azonban el kellene készíteni a felújítás részletes terveit. Ezt egyébként már három évvel ezelőtti előterjesztésében kezdeményezte, amelyben kitért arra is, hogy állítsanak fel egy munkacsoportot a tervek elkészítésére. A baloldali városvezetés azonban hónapokig napirendre sem vette javaslatát. Majd felállítottak ugyan egy munkacsoportot, de az elmúlt időszakban alig-alig üléseztek, és ami a legfontosabb, azóta sem álltak elő egy átfogó koncepciótervvel.  

- Minden fejlesztésnek és tervnek örülök, de a legfontosabbnak azt tartom, hogy a Kossuth téri piac megújításával pályázzunk. Ehhez azonban kész tervek kellenének. Három évvel ezelőtt tettem javaslatot a piac átfogó felújítási koncepciójának elkészítésére. Fel is ált egy munkacsoport, de érdemben nem sok minden történt eddig, miközben más kerületben már sikerült TÉR_KÖZ forrásból új piacot építeni. Szerencsére a wekerlei kispiac egyébként szintén TÉR_KÖZ pályázat segítségével hamarosan megújul, de az is ismert, a városvezetés nem is akart pályázni ezzel a projekttel, csak a mi nyomásunknak köszönhetően adták be ez a pályázatot – mondta Dódity Gabriella, aki hozzátette: nem ez az egyetlen fejlesztési támogatás, amelytől a tervek hiánya miatt eleshet a kerület. A fejlesztéspolitikai tanácsnok nem csupán a Kossuth téri piac, hanem az óvodák és bölcsődék felújításáért is évek óta küzd. Nemrég végigjárta az intézményeket, és egy 60 oldalas anyagban összeállította, hogy hol milyen munkálatokat kellene elvégezni. Ezt átadta Gajda Péternek, akinek az áprilisi testületi ülésen - arra reagálva, hogy az önkormányzat újfelújításokkal indult a Belügyminisztérium pályázatán - elmondta, hogy ugyan az útfelújítás is fontos, de nevelési intézmények felújítására is kérhetett volna forrást Kispest. Egyúttal újból felvetette, hogy készítsen előre fejlesztési tervet az önkormányzat azoknál az intézményeknél, ahol felújításra lenne szükség, hogy amikor alkalom adódik egy pályázat benyújtására, csak „elő kelljen venni”, így lépéselőnybe kerülhet Kispest és nem esik el újabb támogatásoktól. Gajda Péter válaszában kifejtette, hogy azoknál az intézményeknél vannak tervek, amelyeket az önkormányzat az intézményfelújítási program keretén belül tervez felújítani.

Sikeres TÉR_KÖZ pályázatok

Bár a baloldali városvezetés be sem akarta adni, 110 millió forint támogatást nyert a kerület a wekerlei kispiac átépítéséhez a 2016-os TÉR_KÖZ pályázaton. A Fidesz-KDNP frakció kardoskodott annak érdekében, hogy legalább próbálják meg. Ahogy szintén a jobboldali képviselők szorgalmazták, hogy ne mondjon le Gajda Péter polgármester a Jézus Szíve Plébánia kertjében tervezett közösségi tér megvalósításához kapott 19,7 milliós pályázati támogatásról. Erre, és a Kossuth téri piac környezetének rendezéséhez ugyanis összesen 265 millió forintot nyert Kispest Önkormányzata egy korábbi TÉR_KÖZ pályázaton.  

Fotó: Facebook 

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=