Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2018.02.21.

Javaslatcsomag készült Gajdának az újabb hitel felhasználására

Számos óvoda és bölcsőde kritikus állapotban van, nem ritkák a beszögelt ablakok, balesetveszélyes udvarok és beázott épületek. A kormány 1,8 milliárd forint adósságot vállalt át Kispesttől, most mégis újabb egy milliárd forint hitel felvételéről döntöttek Gajda Péterék (MSZP). Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) javaslatcsomagot készített, hogy az óvodák és bölcsődék teljeskörű felújítására fordítsák a hitel összegét.

undefined

A kispesti és a wekerlei piacra, a KÖKI mellett lévő területre, út-és járdafelújításra fordítaná azt az újabb egymilliárd forint hitelt Gajda Péter, amelynek felvételéről nemrég döntöttek - szerintük ugyanis nincs máshogy pénz a felújításokra, mert a kormány nem segít. Arról megfeledkeznek, hogy kormánydöntés alapján épp nemrég kapott 30 millió forintot Kispest a Szivárvány óvoda rendbetételére, és a szintén Fideszes vezetésű Fővárosi Önkormányzattól 110 millió forintot nyert a kerület a wekerlei kispiac felújítására. A nemrég átadott Kossuth téri parkoló megújítását is negyedmilliárd forinttal támogatta a ma már többségében Fideszes polgármesterekből álló Fővárosi Közgyűlés. És sajnos azt is hamar elfelejtették, hogy 2013-ban egyszer már 1,8 milliárd forint adósságot vállalt át Kispesttől az állam, ami óriási segítség volt a kerületnek, mégsem tudtak élni vele: a választások közeledtével ismét hitelből akarnak kampányberuházásokat megvalósítani.

undefined

 

Újabb 1 milliárd hitel

Bár a Fidesz-KDNP frakció nem tartotta szerencsésnek a hitelfelvételt, az intézmények állapotát látva lobbiztak a kormány jóváhagyásáért. Most azonban szeretnék elérni, hogy az óvodákat és bölcsődéket újítsák fel a hitelből, ezért Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok az intézményvezetők jelzései alapján javaslatcsomagot készített Gajda Péternek. – Felelős gazdálkodással hitel nélkül is meg lehetne oldani az intézmények felújítását. Talán nem 8,4 millió forintból kellene felújítani a piac kereskedői wc-t és 13,8 millióból az MSZP székházat, miközben van olyan intézmény, amelyben a gyermekek wc-deszka nélküli mosdókban, balesetveszélyes udvarokon és beázott csoportszobákban töltik a mindennapjaikat. Ez tarthatatlan, csakúgy, mint az, hogy sokszor a karbantartás, az egyszerű hibák javítása sem megy gyorsan az MSZP-s képviselő Kránitz Krisztián által irányított vagyonkezelőnél. Feltételezem a három új pártiroda (DK, Együtt, A Százszorszép Óvodában több helyen le van esve a burkolat Párbeszéd – a szerk.) kialakítása is jelentős összeget emésztett fel, mint ahogyan a Berzsenyi utai vizes játszótér is. Ezekből az összegekből nem egy intézményt fel lehetett volna újítani. Figyelemmel kísérjük majd a hitel felhasználását, hogy a megfelelő helyre kerüljön a pénz – mondta Dódity Gabriella.

undefined

 

Áldatlan állapotok

Néhány óvodát, bölcsődét felújított az önkormányzat, de nem egy olyan intézmény van Kispesten, amelyet a ’70- es években adtak át, és nagyon sok minden még eredeti állapotban van. Nem egy helyen több évtizedes mosdók és konyhák működnek. Sok intézmény a nehezen záródó ablakokkal küzd, volt, ahol beszögelték a nyílászárókat, amelyek sajnos sok helyen sajnos be is áznak. A burkolat és a világítás szinte mindenhol elavult, javításra szorul. Sok helyütt a poros, néhol feltöredezett beton burkolatú udvarok elhanyagoltak, balesetveszélyesek. Több helyen a legegyszerűbb felújításokat, átalakításokat is csak ígérgeti a városvezetés.

undefined

 

Gajda a Fideszen kéri számon a forráshiányt

A lapzártánk után zajló testületi ülésen Gajda Péter és frakciója Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok feladatait kiegészíti azzal, hogy kutasson fel uniós és kormányzati pályázatokat, forrásokat. – Kispestet másfél évtizede a baloldal vezeti. Gajda Péter tizenkettedik éve Kispest polgármestere, és jelenleg is két MSZP-s országgyűlési képviselője van a kerületnek. Nekik szavaztak bizalmat a kispestiek, de úgy látszik, a romokban heverő MSZP polgármestere és két parlamenti képviselője nem tud forrást hozni a kerületbe. Gajda három alpolgármestere, Vinczek György (MSZP), Kertész Csaba (DK) és Rátkay Andrea (Együtt) alkalmatlanok arra a feladatra is, hogy felelős gazdálkodással tegyék lehetővé a kerület fejlődését. A forrásszerzést nekem, egyetlen egy képviselőnek intézményesített feladatául aposztrofálni nem más, mint a kerület vezetésének önvallomása saját tehetetlenségéről. Nem más ez, mint politikai értelemben megteremteni annak lehetőségét, hogy bűnbakot keresh essenek saját eredménytelenségüknek. Nyilván, mint ahogyan eddig is, mindent megteszek a kerületért, talán Gajda is gondolhatja, az eddig érkező kormányzati támogatás sem véletlenül érkezett Kispestre. De a polgármester képességeit, lobbierejét minősíti, ha egy ellenzéki képviselőn kéri számon a polgármester feladatát, a fejlesztési források előteremtését – mondta lapunknak Dódity Gabriella, aki azt is hozzátette: Gajdának talán párttársait, a kerület MSZP-s országgyűlési képviselőit, Burány Sándort és Hiller Istvánt is érdemes volna felráznia, hogy hozzanak fejlesztési forrást Kispestnek.

A fotókkal ellátott javaslatcsomagot IDE kattintva tekintheti meg. 

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=