Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2018.02.21.

Gajda Péter már rég megemelhette volna a béreket

Öngólt lőtt Gajda Péter (MSZP) Kispest polgármestere és Burány Sándor (MSZP) Kispest országgyűlési képviselője, amikor egy sajtótájékoztatón a Városháza előtt felháborodottan arról beszéltek, hogy a kispesti önkormányzat dolgozói keresik a legkevesebbet az egész fővárosban. Ebben sajnos maximálisan igazuk van, az egyetlen probléma az, hogy éppen ők azok, akik ezen változtatni tudnának, hiszen az illetményalap emelését és kiegészítését helyi rendelet szabályozza, amelyről az önkormányzat dönt, vagyis Gajda Péter is kezdeményezhetné az emelést, és akkor nem kellett volna sztrájkolnia a hivatali dolgozóknak.

undefined

Az önkormányzati köztisztviselők és más, a közszolgálatban dolgozók bérrendezésének fontosságát hangoztatták abban a videóban, amely a kispesti MSZP Facebook oldalán is látható. Ebben Gajda Péter (MSZP) polgármester, Burány Sándor és Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselők felszólítják a kormányzatot, hogy haladéktalanul állapodjon meg az ágazati szakszervezetekkel, és rendezze a közszolgálatban dolgozó munkatársak bérét.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tavaly egyszer már hirdetett sztrájkot, akkor meg is kezdődtek a tárgyalások a kormánnyal, ezek folytatásáért hirdettek újabb sztrájkot januárra, amelyhez a kispesti polgármesteri hivatal dolgozóinak fele csatlakozott. Az ő helyzetükön azonban a baloldali többségű városvezetés már rég javíthatott volna.

A központi illetményalapot a költségvetési törvény határozza meg. Ez valóban régóta változatlan, 38 650 Ft, de az önkormányzatoknak lehetőségük van az illetményalap megemelésére, az önkormányzat saját forrásai terhére. Vagyis Gajda Péterék egyetlen rendelettel tudnának a kispesti önkormányzati dolgozók alacsony illetményén változtatni, ráadásul az illetménykiegészítés mértékéről is dönthetnek, de ők a főváros egyik legalacsonyabb illetménykiegészítését szavazták meg. Pedig – a Fidesz-KDNP frakció által sokat emlegetett – felelős gazdálkodással is vezethetnék a hivatalt és akkor nem kellene újabb egymilliárd hitelt felvenni, hanem önerőből, saját forrásból oldanák meg a problémákat.

Más kerületekben nemcsak sajtótájékoztatókon beszélnek a bérrendezésről, hanem tesznek is érte. Hogy mást ne említsünk, a szintén baloldali vezetésű XIII. kerületben például 55 000 Ft-ra emelték az illetményalapot, de a XV. kerületben is 50 250 forint illetményalapot kapnak az önkormányzati dolgozók. Ehhez az alaphoz jönnek azok a szorzók, amelyek életkor, a munkában eltöltött évek, végzettség, nyelvvizsga stb. alapján végül kiadják az önkormányzati dolgozók egyénenkénti havi bérét.

forrás: kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=