Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2017.10.05.

Gajda újabb 20 évre eladósítja Kispestet

Ugyan az állam nemrég közel 2 milliárd forint adósságot vállalt át Kispest Önkormányzatától, most újabb egymilliárd forint hitelt vett fel a kerület, ugyanis másként nem jutott volna felhasználható forrás a bölcsődék és óvodák felújítására. A Fidesz-KDNP frakció szerint ésszerű gazdálkodással és tervszerű felújítással saját forrásból is meg tudta volna oldani mindezt a kerület.

undefined

Újabb egy milliárd forintos hitelt vett fel Kispest Önkormányzata, újabb húsz évre eladósítva ezzel a kerületet. Gajda Péter (MSZP) polgármester szerint a hitelre azért van szükség, mert a tervezett fejlesztésekre az önkormányzat saját bevételei nem nyújtanak fedezetet. Ez főként annak a fényében érdekes, hogy nemrég megírtuk: a kerület fejlesztési tartaléka több száz millió forint. Mint ismert, a kispesti Fidesz-KDNP frakció nem támogatta a hitel felvételét, szerintük ugyanis az, hogy 2013-ban az állam már közel kétmilliárd forint tartozást átvállalt a kerülettől, felelős gazdálkodásra kellett volna ösztönöznie Gajdáékat.

 – Mint ahogy azt korábban elmondtuk, nem értünk egyet azzal, hogy az önkormányzat hitelből hitelbe kormányozza magát; a Fidesz-kormány törekvése is ebbe az irányba mutat, ezért vállalta át az önkormányzatok adósságát. Kispestet 15 éve szocialista polgármester vezeti, és úgy látszik, hogy képtelenek a felelős gazdálkodás útjára lépve a saját forrásokat megfelelően beosztani. Évek óta harcolunk a kispesti bölcsődék, óvodák felújításáért, amelynek eredményeképpen idén már közel 600 millió forint jutott erre a célra a korábbi 100 millió forinttal ellentétben. Ugyanakkor nagyon sok óvoda és bölcsőde olyan rossz állapotban van, hogy dr. György István kormánymegbízottal végül lobbiztunk azért, hogy a kispesti gyermekek érdekében a kerület kaphasson fejlesztési forrást. Tudom, hogy ezzel ismét eladósodik a kerület, de a baloldal felelőtlen gazdálkodása miatt nem volt más megoldás. Úgy ítéltük meg, hogy a kispesti bölcsődék és óvodák felújítása nem várathat magára tovább, hiszen nem mindegy, hogy milyen körülmények között töltik mindennapjaikat a gyermekeink – mondta lapunknak Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) fejlesztéspolitikai tanácsnok, aki hozzátette: bár javaslataikat rendre lesöprik az asztalról Gajdáék, szemmel fogják kísérni az egy milliárd forint forrás felhasználását, hogy azok felhasználása valóban ésszerűen történjen.

undefined

A Mézeskalács óvoda bejárata is lepusztult

Felújítás és ígéretek 

Idén végre az eddiginél hatékonyabban állt neki az önkormányzat a bölcsődék és óvodák felújításának. A munkálatok tervezésekor vélhetően már számítottak az egy milliárd forint hitelre, és ennek gondolata adhatott a munkának lendületet. Igaz, nem mindenhol végezték el maradéktalanul az ígért munkákat, és van, ahol azért kezdtek neki, mert már végképp nem lehetett tovább halogatni a felújítást. Ilyen például a Hársfa óvoda, amelyet teljesen újjáépítenek; az intézmény kálváriájáról korábban lapunk is beszámolt, a video pedig, amelyet az egyik óvónő tett fel – ezen lavórokba gyűjtötték a beömlő esővizet –, pillanatokon belül eltűnt a közösségi oldalról. Sajnos több helyütt kritikus a helyzet: nem záródó, nem nyitható, beszögelt ablakokról, rendszeres beázásokról, elhasználódott berendezésekről és bútorzatról, valamint elhanyagolt, vagy épp balesetveszély miatt hosszú hónapokra lezárt udvarrészről lapunk is már többször hírt adott. Idén nyáron azonban végre van, ahol korszerűsítették a fűtést, burkolatot cseréltek, festettek, vagy vizesblokkokat újítottak fel. Van azonban olyan hely is, ahol a szülők joggal morgolódnak, hogy az ő óvodájukra mikor kerül már végre sor.

– Az óvoda bejárata lepusztult, a burkolat balesetveszélyes, töredezett. A belső udvar térkő burkolatának árát a szülők adták össze, mert az önkormányzatra hiába vártak. Pedig az udvar többi részét is mielőbb fel kellene újítani – mondta lapunknak Mihály András (Fidesz-KDNP), az önkormányzat oktatási bizottságának tagja, aki szerint szégyen, hogy a Mézeskalács óvoda Beszterce utcai épülete ennyire elhanyagolt. Ezt tette szóvá közösségi oldalán Dódity Gabriella fejlesztéspolitikai tanácsnok is a bejárást követően, aki emellett az elavult vizes blokkokra is felhívta a figyelmet. Mint írta, mindent el fog követni annak érdekében, hogy erre az óvodára is jusson mielőbb fejlesztési forrás.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=