Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2017.03.09.

Újra eladósítaná a kerületet a baloldal?

Hitelt venne fel, ezzel újra eladósítaná Kispestet Gajda Péter és a baloldali városvezetés, derült ki az önkormányzat frissen elfogadott idei költségvetéséből. A Fidesz-KDNP szemfényvesztésnek nevezte a kerület büdzséjét, mivel az olyan beruházásokat tartalmaz, amelyekre idén nem is lesz forrás. Emellett szóba kerültek a soha meg nem oldott wekerlei vízelvezetési gondok is.

undefined

Egymilliárddal többet költene idén a Gajda Péter (MSZP) vezette önkormányzat, mint amennyi bevétele lesz a városnak, ezért hitelt terveznek felvenni a február végén elfogadott 2017- es költségvetés szerint. Ismeretes, három éve 1,8 milliárdos adósságot vállalt át az állam az önkormányzattól, erre a városvezetés most úja komoly adósságba hajszolná bele a várost. A Fidesz-KDNP nem tetszésének adott hangot, szerintük óriási terhet ró majd a törlesztés Kispestre, így tartózkodtak a költségvetés megszavazásától. Ráadásul – mint kiderült – a hitel még csak tervezés alatt áll, legjobb esetben is csak szeptember után juthat hozzá az önkormányzat, ezért a tervezett fejlesztések nagyobb része elmaradhat.

Ékes Gábor (FIDESZ- KDNP) képviselő emiatt szemfényvesztésnek nevezte a baloldal által elfogadott költségvetést. Ékes Gábor és Lazányi Ferenc (Fidesz- KDNP) szerették volna, ha plusz tízmillió forint jut a wekerletelepi csapadékvíz- elvezetés megoldására, Gajda Péterék azonban ezt nem támogatták. Lazányi Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy szükséges volna az önkormányzati dolgozók illetményének komolyabb emelése is, hiszen van olyan városházi dolgozó, aki 25 éve hűségesen dolgozik a közszférában, miközben a versenyszférában dupla bérért tudna elhelyezkedni. Lazányi hozzátette: a KMO Művelődési Ház is munkaerőhiánnyal küzd, sürgősen plusz státuszra lenne szükségük, de a baloldal ezt sem támogatta. Az önkormányzat kommunikációra viszont megint több pénz jut, idén mintegy 17 millióval többet költhetnek majd propagandára Gajdáék, pedig már az előző években is százmilliós összegeket fordítottak ilyen célokra.

undefined

A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja szemfényvesztésnek nevezte az idei költségvetést

Célt ért a noszogatás

Belátta a városvezetés is, hogy tarthatatlan a nevelési-oktatási intézmények állapota, amiért a Fidesz-KDNP frakció már évek óta több forrást javasol a bölcsődék-óvodák rendbe tételére. Idén a költségvetés szerint akár 580 millió forint juthat ilyen célokra.

Nem túl szociálisak a szocialisták

A nehéz helyzetű többgyermekes családok sem örülhetnek majd év végén. A szocialista-liberális többség ugyanis nem fogadta el Ékes Gábor (Fidesz-KDNP) javaslatát arról, hogy a több gyermeket nevelő és emellett gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok gyermekenként, és ne családonként részesüljenek az év végén kiosztható maradványösszegből a Települési Támogatások keretében. Szathury Kolos (Fidesz-KDNP) közterületi tanácsnok javaslatára idén 2-ről 3 millióra emelkedik a Kispesti Polgárőrség támogatása, amiből hathatósabban léphetnek föl az illegális szemétlerakó helyek kialakulása ellen is. Az üveg-hulladékok gyűjtésére szolgáló konténereket kihelyezetését viszont nem támogatják Gajdáék. Szintén Szathury Kolos javaslatára megvizsgálja az önkormányzat az úgynevezett házhoz menő lomtalanítás bevezetésének lehetőségét.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=