Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2017.03.09.

Özönvíz Wekerle utcáin

Tavas láppá változott februárban a Wekerletelep a nem megfelelő vízelvezetés miatt, ami évtizedes probléma kerületünk más részein, például a Kertvárosban és Hagyományos Kispesten is. A Fidesz-KDNP frakció évek óta javasolja, hogy a költségvetésben különítsen el rá forrást az önkormányzat, eddig mindhiába.

undefined

Kisebb tavak alakultak ki a Wekerletelepen februárban, ahol évtizedek óta megoldatlan probléma a csapadékvíz elvezetés. Félméteres vízben gázoltak az autók, a gyalogosok bokáig merültek a pocsolyákban, a házak falai pedig szívták magukba a vizet. Tetézte a bajt, hogy sok helyen betemették az árkokat, a januári extrém hideg után pedig a fagyos föld nehezebben szívta fel a vizet.
Wekerlei körsétája után fotógalériával számolt be közösségi oldalán Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő az áldatlan állapotokról. A bejegyzés alatt sok kispesti megosztotta tapasztalatát, amelyek kapcsán a megoldásért egyeztetést kért a képviselő az önkormányzat Városüzemeltetési Irodájának vezetésétől.
Átfogó megoldás kell, a telep egészére nézve – hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve, hogy az árkok kiásása bizonyos helyeken – ahol megsüllyedne az út –, nem vezetne eredményre. Van, ahol árokásással, máshol szegélykővel megerősített árok építésével, vagy szikkasztó kutak telepítésével lehetne megoldást találni. A Fidesz-KDNP frakció idén is javasolta a költségvetés tervezésekor, hogy különítsen el erre elegendő plusz forrást az önkormányzat, ám e törekvésüket a korábbi évekhez hasonlóan most is leszavazta a baloldali többség. 2004-ben készült is egy felmérés, amely alapján ki lehetne dolgozni a megoldást.

undefined

Az iroda vezetőjének álláspontja szerint mintegy 100 millió forintból 3-4 év alatt kivitelezhető lenne a telep egészének a vízelvezetése – áll a bejegyzésben.
– A széles utakon az árkok megmélyíthetőek, és a parkolás is megoldható az útburkolaton, de a kisebb utcákon indokolt lehet az útszerkezet rekonstrukciója, megemelése – fejtette ki lapunknak a Fidesz-KDNP frakció javaslatát Ékes Gábor, Wekerle önkormányzati képviselője. Ezek után lehetne hozzáfogni a szikkasztó felületek és -kutak kialakításához, párhuzamosan az út és járdaburkolatok megfelelő szintre emelésével. Ez lenne a legköltséghatékonyabb megoldás. Lazányi Ferenc (Fidesz-KDNP) képviselő pedig hozzátette, hogy mindezt csak a lakókkal egyeztetve szabad megvalósítani, és figyelemmel kell lenni a helyi adottságokra és a kialakult parkolási szokásokra is.

Facebookon a szocialisták is hőbörögnek

Dódity Gabriella bejegyzéséhez Balogh Pál MSZP-s tanácsadó, az önkormányzat városüzemeltetési bizottságának tagja is hozzászólt. Úgy fogalmazott, hogy a korábban megkezdett munkálatok azért maradtak abba, mert a lakók féltették a parkolóhelyeiket, a polgármester pedig nem volt elég határozott és nem vállalta a konfliktust. De azt is javasolta, hogy mindenki fogjon lapátot és ásson árkot, úgysem büntetik meg. Balogh kommentjéhez pedig hozzászólt a városüzemeltetési iroda jelenlegi munkatársa is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy aki kéri, írjon a [email protected] email címre, és annak hamarosan kiássák az árkokat. Több kommentelő azonban felrótta az önkormányzat korábbi trehány munkáját a járdákkal, árkokkal kapcsolatban.

undefined

Hogyan tovább?

Az egyedi igényeket a fenti email címen várja az önkormányzat, de abban mindenki egyetért, a telep egészére vonatkozó megoldás kell. A Fidesz-KDNP frakció benyújtotta a költségvetéshez a javaslatát, a jobboldali képviselők 20 millió forintot különítettek volna el a feladatra az idei évben. A baloldali többségű testület ezt nem támogatta, így idén legfeljebb 10 millió forint jut a csapadékvíz-elvezés fejlesztésére.

A Kertvárosban is ismert ez a probléma

undefined

Megírtuk: a 2015-ös hatalmas vihart követően térdig ért a víz több házban és kertben, mert a csatornák nem tudták elvezetni a hatalmas vízmennyiséget az Élmunkás lakótelepen és Öreg-Kispest bizonyos részein. A Nádasdy, Karinthy, Garázs és Fecske utcák környékén élők szerint immár évtizedes probléma, hogy a csatornák alig bírják a szélsőségesen intenzív záporokat. A Fővárosi Önkormányzat már évekkel ezelőtt kiépítette a problémát kezelő főgyűjtőt, ám annak egy mintegy 200 méteres szakaszát nem tudták befejezni, mert egy tulajdonos nem engedte be a telkére a csatornát építőket. A megoldáson régóta dolgozik a főváros, remélhetőleg mihamarabb be tudják fejezni a hiányzó szakasz megépítését.

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=