Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2017.02.10.

A Gulág áldozatainak állítanak emlékművet

A szovjet kényszermunkatáborokba hurcolt mintegy 600-800 ezer honfitársunk tiszteletére állíttat emlékművet a Kispesti Társaskör a Templom téren.

undefined

Közel 700 kispesti diáknak tartott rendhagyó történelmi órákat a Kispesti Társaskör

undefined

A Kispesti Társaskör a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve kapcsán meghirdetett pályázaton nyert forrást emlékmű állítására a Templom téren. A Gulág emlékév kapcsán az egyesület könyvet is kiadott a szovjet kényszermunkatáborok borzalmairól, és abban bemutatta Fóris Kálmánt, a szervezet egyik alapítóját, kispesti Gulág-túlélőt, akiről egy dokumentumfilm is készült. Kispesti lakosok számára teltházas konferenciát is szerveztek, olyan neves előadók beszéltek az elhallgatott időkről, mint Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ elnöke és Dr. Bognár Zalán egyetemi docens. Közel 700 kispesti diák számára négy rendhagyó történelem órát is tartottak, amelyeken elismert történészek és túlélők beszéltek a történelem ezen sötét korszakáról.
– A mi felelősségünk, hogy a fiatal generációk megismerjék, ne feledjék, és ne engedjék feledtetni a szovjet kényszermunkatáborok borzalmait. Felelősek vagyunk a jövőért, ezért tisztában kell legyünk a múlttal – mondta az emlékév és a programok kapcsán az egyesület elnöke, Dódity Gabriella.
A Kispesti Társaskör ingyenes programjai és az emlékmű felállítása a Szovjetunióba Hurcolt Politikai Foglyok és Kényszermunkások Emlékév keretében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jóvoltából valósulhatott meg. Az emlékmű Hermann Zsolt szobrászművész és néhai Vénusz Gyula, Kispest díszpolgárának és a Kispesti Társaskör korábbi alelnöke fiának, Vénusz Gergely kőfaragónak az alkotása, az alapját pedig Kispest Önkormányzata készíti el. Az ünnepélyes avatóra február 24-én 16 órakor kerül sor, beszédet mond dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár. A műemlék felavatása után a Kispesti Kaszinóban lehetőség lesz megtekinteni a Veritas Történetkutató Intézet Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956 című vándorkiállítását is.

undefined

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=