Dódity Gabriella

Fővárosi képviselő

2017.02.07.

Asztmás lett az önkormányzati lakásban a kisfiú

Tíz évig hiába kért segítséget a városvezetéstől az a kispesti család, amelynek szociális bérlakása az önkormányzat szerint is lakhatatlan volt. A négyéves Dominik asztmás lett, ruháik, bútoraik folyton dohosak és penészesek voltak a párás lakásban. Az édesanya kétségbeesésében a bírósághoz fordult. A karácsonyt már az új lakásban tölthették.

undefined

Hásásné Ildikó egész családja folyamatosan felső-légúti megbetegedésben szenved, négyéves kisfia, Dominik pedig asztmás lett, gyógyszereket kell szednie, mivel önkormányzati lakásukban tíz éven át közel 80 százalékos páratartalomban éltek. A bölcsődében is többször jelezték nekik, hogy a kisfiú ruhái dohos szagúak. A pára miatt a falakat vastag penész borítja, hiába súrolták, festették újra és újra saját költségükön. Bútoraikat is évente le kellett cserélni. Egészségileg és anyagilag is megroppant a család.

2007-ben költöztek a lakásba, és az ÁNTSZ már 2008-ban, egy helyszíni szemle során leírta, hogy „vizes, nedves, penészes lakások huzamos emberi tartózkodás esetén egészségre ártalmasak”. Azóta a család számtalan levélben kérte a városvezetés segítségét, Gajda Péter fogadóórájára is elmentek, mindhiába. Az önkormányzat vagyonkezelője 2013-ban leírta az önkormányzatnak, hogy „a lakás falai erősen penészesednek, ezért a lakás nem biztosít egészséges lakóhelyet egy kisgyermekes család részére, (…) nem alkalmas a rendeltetésszerű használatra”, és egyben kérte, hogy a bérlőnek biztosítsanak másik bérlakást. Hosszú évekig azonban segítségnyújtás helyett azzal hárította el őket a baloldali vezetésű önkormányzat, hogy nincs üres lakás. Azonban a család is jól tudta, hogy ez nem igaz. Ildikó nagymamája ugyanis önkormányzati lakásban élt, és több évvel ezelőtti halála után kérték az önkormányzatot, hogy a megüresedett lakásba költözhessenek be – mindhiába. Ildikó végső elkeseredésében a bírósághoz fordult. Vélhetően a kiküldött szakértő véleménye is hozzájárult ahhoz, hogy végül sikerült peren kívül megegyezniük az önkormányzattal. Hogy hogy nem, végül pont az lett a megoldás, amit Ildikó régóta szorgalmazott: nagymamája korábbi lakásába költözhettek be a penészes romhalmazból.

Dódity Gabriella önkormányzati képviselő lapunknak elmondta: tudja, a képviselői munka nem szólhat csak az egyedi esetek megoldásáról, mégis, látva a beteg kisfiút, a folyamatban lévő pert és a család kilátástalan helyzetét, ő maga is kérte a polgármester segítségét. Nagyon örül, hogy az önkormányzat végül segített, de úgy véli, szégyen, hogy egészségkárosodást szenvedett a kisfiú, miközben egy másik önkormányzati lakás üresen állt. Az pedig szerinte szomorú, hogy a család úgy érzi, az önkormányzatot elmarasztaló szakértői vélemény nélkül mind a mai napig nem történt volna semmi. Ráadásul a lakást törvénysértő módon, rendeltetésszerű használatra alkalmatlan állapotban adta bérbe az önkormányzat. Többek között a hasonló esetek miatt is szorgalmazták egy átfogó, a problémákra megoldásokat javasló lakáskoncepció megalkotását.

undefined

A családtól megtudtuk: a bírósági szakértő felháborodott az állapotokon

forrás:kispest.info

Polgármesteri Program


Csapatom

Írjon nekünk!

=